{{percent}}%

Den fargerike kulturbyen og verdensarvbyen mellom de sju fjell er barnas by, men en ferie på barnas premisser kan like godt ende opp som foreldrenes drømmeferie.

Endelig nærmer det seg sommer og ferietid! Og hva ville vel vært deiligere enn et sted som bugner av opplevelser, attraksjoner og aktiviteter som små og store kan ta del i med like stor iver? Det er nettopp dét Norges vakreste by, inngangen til fjordriket, kan by på. Uansett om vestlandsbyen er et stopp på veien eller reisens mål for en helg eller lengre, vil dere garantert finne masse å fylle tiden med. For eksempel er Bergens fire på topp for barn Akvariet med sine fisker, slanger og pingviner, vitensenteret VilVite, badelandet Vannkanten og selvfølgelig Fløyen – med en egen bane opp og mengder av aktiviteter på toppen. Dette, i tillegg til sjarmerende Gamle Bergen, Norges Fiskerimuseum i gamle tørrfiskboder og den idylliske trehusbebyggelsen på bryggen, vil sørge for at det blir en ferie dere sent glemmer. 

BERGENS BESTE

På TripAdvisor, et av verdens største reisenettsteder, er Fløibanen rangert som nummer én av ting å gjøre i Bergen. Banen er desidert Bergens best besøkte turistattraksjon, men den er også en av Norges mest besøkte. Hver eneste dag, året rundt, tar den skinnegående kabelbanen deg opp til den øverste stasjonen, utsiktspunkt-et Fløyen, som ligger 320 meter over havet. Kun seks minutter fra Bergen sentrum får dere en fantastisk utsikt over Bergen by og tilgang på fine turstier videre innover fjellet. Ikke bare er det en morsom tur med banen, men det er også masse aktiviteter på toppen, som husker, nye lekeapparater, den forheksede trollskogen og en hinderløype for ungdom. Usikker på hva dere skal gjøre? Snakk med aktivitetslederen! Hvis det ikke frister å være ute (du har kanskje hørt rykter om at det i blant regner i Bergen?), tar dere bare turen inn på Fløien Folkerestaurant. I peisestuen er det eventyrstund for barn, og flere ganger i uken er det konsert med FløyenFolk, kremen av norsk folkemusikk. 

FOTTURER I FJELLET

Fløyen kan også være målet for en dagsutflukt. Det er tre ulike ruter opp til toppen for dem som ønsker å ta beina fatt. Bakkene opp er bratte, men det er tilrettelagt for at rullestolbrukere, foreldre med barnevogner eller dem med vonde bein også skal kunne komme til toppen – eller ned igjen. Turen tar rundt én time, avhengig av tempoet. 1. mai åpnet også Fløistuen butikk og varmestue hvor det serveres kaffe og ferske bakevarer. Varmestuen ligger like ved lekeplassen – og er dermed et perfekt oppholdssted for de voksne. Skulle dere ønske en enda mer aktiv dag, burde dere gå videre til Skomakerdiket, hvor dere kan grille og låne kanoer, videre til Brushytten (hvor de steker 7000 skillingsboller hvert eneste år!) eller ta turen over vidden til Ulriken. I slutten av mai er det svært travelt på disse stiene, når unge og gamle bergensere og tilreisende tar fatt på 4- og 7-fjellsturen. Arrangementet, som i år finner sted for 62. gang, har blitt en attraksjon og en skikkelig folkevandring, og den er for mange en årlig familieutflukt. Da får dere virkelig oppleve de ”Værdige , gamle, graaskallede Bierge”, som det heter i Johan Nordahl Bruns ”Sang til Bergen”.

KLAPP EN KRÅKEBOLLE

Kanskje du husker programmet ”Akvariet” på TV 2, der seerne fikk møte skrubbsultne reptiler, forelskede pingviner og sjarmerende seler. Akvariet er for mange selve definisjonen på barnas Bergen. Ta beina fatt eller ta båten Vågen II fra Zachariasbryggen til Nordnes for å oppleve fôring av fisker, pingviner, seler og krokodiller, eller bli guidet gjennom regnskogen. Hva med å se et utendørs sjøløveshow der du er nesten garantert å bli klissvåt – selv om det ikke regner? Eller trekk inn og se en animasjonsfilm om skilpadder i 3D. I kjelleren er det en akvarietunell hvor dere kommer nær haiene, mens det ved inngangen er et åpent akvarium hvor det er lov å ta på og holde i fisk, kråkeboller og sjøstjerner. Reiser dere med barn som har kommet i en alder der det er på tide å kaste smokken? Akvariet har fargerike karper som elsker smokk med krill, og de tar seg gjerne en svømmerunde med smokken i munnen – til barnas store begeistring. Hvis besøket virkelig vekker interessen for livet i og på havet, kan det være naturlig å legge turen videre til Bergen Sjøfartsmuseum, som har aktiviteter som skattejakt og tilbud om «tatoveringer» fra Stig Pirat, eller Norges Fiskerimuseum, hvor hele familien kan lære kunsten å knyte båtknuter eller ta en ’selfish’; et bilde av seg selv som fisk, blekksprut eller hai. Museet låner også ut fiskeutstyr og kanoer.

STUP I DET

Kommer du til Bergen og vil ha det som fisken i vannet, men foretrekker vått fremfor kaldt og breiflabb overalt? Da er badelandet Vannkanten det rette stedet. For å være helt ærlig, det spiller vel ingen rolle hvor man drar på ferie – så lenge man kan bade der. Og når det i tillegg inkluderer landets lengste vannsklie, der du kan velge tema med lys og lyd før du setter utfor, plukke med deg ”smashpoints” underveis og sjekke poeng og tid når du er nede, blir badeopplevelsen spesielt minnerik. Badelandet har også klatrevegg og en enorm bob-sklie, og ligger vegg i vegg med 110 butikker i shoppingsenteret Vestkanten. Her finner du også ishall, curling, bowling og et stort utvalg spisesteder.

Lite er så vakkert som en solskinnsdag i Bergen, og vil du heller være ute, trenger du ikke reise langt fra sentrum for å finne et sted som egner seg godt til et forfriskende utendørsbad. Langs byens kystlinje er det mange gratis bademuligheter, som Ballastbryggen ved Akvariet, Konsulbukten ved Gamlehaugen eller perlen Sandviken sjøbad med stupetårn og grillplass ved bymuseet Gamle Bergen. Pakk piknikkurven og badebuksa!

ENGASJERENDE VITENSKAP

Som du kanskje har skjønt, så har Bergen utrolig mye å by på for barnefamilier. I den forbindelse kommer vi ikke utenom vitensenteret VilVite, som er en drømmeverden for barn. Prøv deg som værmelder i studio, eller hva med å styre en miniubåt? I Sentrifugalskapen kan du sykle 360 grader, uten å falle av sykkelen. Senteret byr på lek og læring, og aktivitetene er ikke bare for barn. ”Sett av nok tid, for dette er gøy!” skriver en TripAdvisor-bruker, mens en annen skriver at det passer for barn i alle aldre; ja, helt opp til 90 år. Foreldre og besteforeldre kan for eksempel friske opp diverse fysikkunnskaper gjennom engasjerende og interaktive aktiviteter sammen med familiens yngre. Nytt av året er utstillingen 20X0 – en reise til fremtiden. Hvordan reiser vi og hva spiser vi i fremtiden? Gjennom installasjoner som Romheisen, kan dere sammen prøve å finne ut hvordan fremtidsbyen i år 20X0 vil se ut.

GATEFESTIVAL

Sommeren 2016 blir litt spesiell for Bergen. I juni skal byen nemlig være vertskap for folkefesten Hansadagene. Bergen var en viktig del av det Hanseatiske forbundet, som i slutten av Middelalderen dominerte Østersjøen og Nordsjøen. Hva har det å si for turister som besøker vestlandsbyen i dag? Jo, Hansadagene er et stort arrangement hvor hele familien kan oppleve historien fra den tiden, og på det store markedet får man innblikk i mat og kultur fra mer enn 100 byer i Tyskland, Baltikum, Nederland og flere. Byen blir én stor scene under gatefestivalen, noe som passer veldig godt, for den gamle hanseatiske trehusbebyggelsen på Bryggen kunne like gjerne vært filmkulisser. Havnen fylles med historiske fiskefartøy, og på Bondens marked bys kortreist mat fra regionen frem.

FRA GRIEG TIL GUDVANGEN

For å oppleve Bergen på beste og billigste måte, anbefaler Turistinformasjonen å kjøpe Bergenskortet ved ankomst. Det er et kultur- og opplevelseskort, hvor du får en rekke rabatter i tillegg til gratis transport. Det kan dere blant annet bruke til å komme til Lysøen, villaen til 1800-tallskomponisten Ole Bull, eller Troldhaugen, hjemmet til Edvard og Nina Grieg. I Troldsalen er det daglige lunsjkonserter, hvor dere kan lytte til de mest kjente pianostykkene av Edvard Grieg. Begge museene er en del av KODE, som omfatter fire museumsbygg i Bergen sentrum og tre kunstnerhjem.

Men Bergen kan også brukes som base for mange andre aktiviteter, som fjord- og elverafting, dykking, klatring, sykkelturer samt rundturen ”Norge i et nøtteskall”, som gir deg fjord og fjell på én dag. Eller hva med en dagstur som inkluderer både Bergensbanen, Flåmsbanen, sykling ned Flåmsdalen, fjordsafari med lokal guide fra Flåm til Gudvangen for deretter å rafte i elvene på Voss – alt dette på en 14 timers tur!

Kort oppsummert; Bergen er en all-sidig by som byr på minnerike opplevelser. Eller som reiselivsdirektør i Bergen, Ole Warberg, så enkelt sier det: ”Bergen liker besøk. Og Bergen er verd et besøk.”

Visste du at…

Nedbørsrekord

Vått

Det er ikke oppspinn at det er vått i Bergen. I fjor falt det over 3000 millimeter nedbør, og Bergen passerte dermed målingen fra 1967. Men rekorden på 3195 millimeter på Kalfaret fra 1921, blir fortsatt stående.

Hvilke fjell?

Uenighet

At Bergen omkranses av  "De syv fjell" er det ingen tvil om, men det er uenighet om hvilke fjell som utgjør disse sju. Bergen er nemlig omkranset av langt flere topper. Likevel har turlaget klart å samle seg om sju til sin 7-fjellstur. 

Middelalderen

Hovedstad

Bergen er helt klart Vestlandets hovedstad, men visste du at Bergen var Norges hovedstad mellom år 1217 og 1314? Eksperter er ikke aldeles enige om dette, men det henger sammen med at kongen ikke hadde et fast tilholdssted i Middelalderen.

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter