{{percent}}%

Det legendariske Lofotfisket er over, tilreisende fiskere har reist hjem med full fiskekvote, og det er igjen blitt rolig på kaia. Fiskehjellene bugner av fisk, som snart blir til tørrfisk – og bacalao på sørligere breddegrader.

Spekkhoggere og knølhvaler, som det har vært uvanlig mange av i år, har også takket for seg, etter å ha fråtset i gyteferdig sild i Tysfjorden. Og med dem har hvalsafarituristene som har valfartet for å oppleve dem, forlatt Lofoten med kurs mot andre farvann.

Men nå er det nye besøkende som setter nesen mot denne magiske øygruppa, som Lonely Planet har omtalt som verdens vakreste. Og denne gangen er det ikke havet, men fjellene som lokker. Snøkledde topper er pakket inn i hvitt, og ski- og brett-entusiaster fra inn- og utland, klare til å bestige dem, ankommer daglig. Når også solen har vendt tilbake og farger puddersnøen i sjatteringer av rosa og oransje, kan det knapt bli bedre. Snøen ligger lenge i Lofoten, og april og mai er kanskje de beste månedene for å oppleve vintereventyret her.
lofoten.info
nordnorge.com

1 Toppturer m.m.

Lofoten er en unik lekegrind for skibestigere. Her ligger også snøen lenge. Mai måned, når solen er tilbake for fullt, regnes av mange som den beste måneden for toppskiturer. Man kan leie Nortind-guider hos Nord Norsk Klatreskole i Henningsvær og Kabelvåg Hotel.

Klatreskolen holder også en rekke kurs gjennom vinteren, blant annet skredkurs, alpin klatring og freeskiing. I Henningsvær har de også klatrekafe og formidler overnatting.
nordnorskklatreskole.no

2 Inspirasjon

Guidene Jonas Dahlstrup og Thorbjørn Enevold har laget en fantastisk topptursguide for Lofoten – ”Lofoten – Skiing in the magic island”. Boken er oversiktlig illustrert med vakre bilder og har enkle forklaringer til opp- og nedveier, samt masse gode tips for å gjøre gode veivalg og maksimere dagene i Lofoten. Boken kan bestilles på
nordnorskklatreskole.no

3 Skifest

7.-10. april arrangeres igjen Lofoten Split & Topptur Fæst fra Hattvika Lodge i fjæresteinene på Ballstad. Tradisjonen tro er det et fullspekket program der toppturer er i fokus, men med mye sosial omgang på kveldstid. Raska på, så kanskje du kan sikre deg plass!
lstf.info
hattvikalodge.no

4 Fotokurs

Gjennom hele året holder den prisbelønte naturfotografen Alex Conu fotokurs i Lofoten. Dette er ikke et klasseromskurs, men derimot 10-14 timer ute på fantastiske locations. Du lærer ulike fototeknikker for å ta best mulig bilder ute i naturen og under ulike lysforhold, og får også innføring i hvordan du kan etter-arbeide bildene i Adobe Lightroom.
golofoten.no

5 Tørrfisk

Tørrfisken henger ennå på hjell, men det er ikke lenge før den høstes. Ta turen til Lofoten nå og opplev dette vakre kystsamfunnet og den unike kulturen. Kombinér med gourmetmiddag  på Thon Hotel Lofoten i Svolvær eller mer folkelige smaksopplevelser på Fiskekrogen i Henningsvær.
thonhotels.no/Lofoten
fiskekrogen.no

6 Til havs

Innpakket i vindtette varmedresser er det ikke noe i veien for å kjøre RIB mot Skrova eller Trollfjorden – selv om gradestokken står på blått. Lofoten Explorer har turer kl. 11.30 onsdag-lørdag i vinterhalvåret.
lofoten-explorer.no

7 Lofoten sjømatteater

Her kan små og større grupper oppleve reisen fra hav til bord. Det fiskes, sløyes og fileteres, før maten blir tilberedt av dere under kyndig veiledning fra XXLofotens kokker. Deretter blir måltidet inntatt i lystig lag på eventrestauranten Culinary Studio i Svolvær havn.
xxlofoten.no

8 Dekkpassasjer

Drømt om å sove under åpen himmel en vinternatt? Det har du mulighet til å gjøre om bord på Hurtigruten. Ta for eksempel turen fra Stamsund til Tromsø. Varme soveposer lånes ut til dekk-soverne.
hurtigruten.no