{{percent}}%

Siden guttedagene hadde Tom Ottesen en drøm om å bli pilot. Etter hvert ville han også bli hovslager. I dag er han begge deler.

Hester har alltid vært en del av livet mitt, forteller kaptein Tom Ottesen. – Jeg har ridd siden jeg var sju år, og konkurrert med sprangridning fra 12-13-års alder.

Faren var lege og familien flyttet mye i oppveksten, så det ble vanskelig å ha egen hest. Men da Tom var ferdig utdannet pilot for 25 år siden bosatte han seg på et småbruk ved Lillesand, og da begynte tilværelsen med hest igjen. I dag står det tre hester i stallen på småbruket, avlet for sprangridning, og såpass edle at de ikke gjør nytte for seg til gårdsdrift.

Det finnes bare noen og åtti hovslagere med fagbrev her i landet, og Tom er altså én av dem. En hovslager skor hester. Beskjæring av hover, kald- eller varmsmiing av hestesko og festing av sko på hoven med søm (spiker) inngår i arbeidet. Riktig beskjæring og skoing av hest er viktig, slik at hesten ikke får skader. Og skulle den likevel få det, trengs spesielle beslag, som også hovslageren kan hjelpe til med.

– Håndverket med å sko hest har alltid fascinert meg, det har vært en drøm å drive med det. I siste halvdel av 90-tallet fikk jeg kontakt med en gammel nestor innen faget. Han holdt til i nærheten av Sandefjord lufthavn Torp, hvor jeg har base. På stand-by-dager i jobben fikk jeg være med å sko hest og jobbe i smia. Etter hvert tok jeg fagbrev og startet mitt eget enkeltmannsforetak. På fridager kjørte jeg rundt med egen smie i bilen, men det ble veldig mange timer på landeveien. Nå har jeg solgt bilen og laget smie hjemme. Så får kundene og hestene heller komme til meg.

Sammen med sin hesteinteresserte datter trener han familiens tre spranghester, både på ridebanen på gården og med turer i naturen. – Ulendt terreng er bra for å holde hestene i form, og for psyken deres. Det blir for ensformig å gå rundt og rundt på en ridebane.

Når han etter hvert blir pensjonist, er målet å ha hester som fulltidsprosjekt. Tilby tilridning av spranghester som har gått litt i stå, for eksempel. Fremdeles rir han også noen konkurranser, men ambisjoner om topplasseringer er parkert i stallen.

– Sprangridning er kostnadskrevende.
Du blir så god som det du sitter på, og en virkelig god spranghest kan fort koste et tosifret millionbeløp. Jeg har måttet stikke fingeren i jorda og har innsett at jeg ikke har økonomi til det.


Tom Ottesen

Stilling: Kaptein og supervisor i Widerøe

Alder: 52 år

Bor: På småbruk ved Lillesand

Livsmotto: Dette låner jeg av kollega Oscar Kløcker: Det gjelder å dø ung, så sent som mulig.