{{percent}}%

15. august i fjor fikk en sykkelinteressert verden se TV-bilder de aldri hadde opplevd maken til. Legg deg på hjul etter elitesyklistene og opplev Senja denne sommeren!

Da estlenderen Rein Taaramäe rullet over målstreken som tredjemann på fjerde etappe under Arctic Race 2015, var det samtidig klart at han hadde tatt sammenlagtseieren og sikret lagseier for BMC Racing Team. Da hadde han og de 120 andre deltakerne tilbakelagt 700 km på sykkelsetet. Gjennom fire dager og like mange etapper hadde lagene syklet langs fjorder og over fjell, fra start i Harstad til målgang i Narvik.

DRONNINGRUTEN

Tredjeetappen, ofte omtalt som den vanskeligste etappen, gikk denne gangen i spektakulær natur rundt Senja. Den vel 87 kilometer lange strekningen hadde fått navnet Dronningruten; oppkalt etter Dronning Sonja, som flere ganger har vært på flotte turer i vakre omgivelser på Norges nest største øy. Dog neppe på elitesykkel i fart opp mot 120 km/t.

Senjaværingene skryter hemningsløst av at dronningen har forelsket seg i øya deres.

Senja er kjent for sitt varierte landskap og har blitt kalt et Norge i miniatyr. Skal du følge samme rute som sykkelrittet, starter du med å trille over Gisundbrua. Der møtes du av Senjas skogkledde og blide innside, med grønne, bølgende daler, bjørkeskog og frodig, fruktbar mark. Men snart stiger det mot fjellet, før smale, svingete veier fører ned til ytterkysten og Nasjonal turistveg Senja. Dette partiet er blant de vakreste på turen, og nettopp det millioner av TV-seere gispet i begeistring over da fjernsynsbildene ble sendt til over hundre land rundt i verden. Her er det et dramatisk landskap med fjell som stuper rett ned i havet, krydret med en idyllisk skjærgård – perfekt for kajakkturer
– og flotte sandstrender.

Fra Skaland er det en bratt, kort fjellovergang før veien styrter ned til Steinfjord og Tungenesset, med fantastisk utsikt mot fjellformasjonen Okshornan. Fra Botnhamn og sørøstover er landskapet igjen blidere og mindre dramatisk langs de idylliske bosettingene på innsiden av Senja. Og dermed er du tilbake der du startet, ved broen over til fastlandet.

AVSTIKKER

Men selvsagt har du ikke dratt til Senja kun for å kjøre Dronningruten. Langs hele veien er det avstikkere ned til gamle fiskevær, som Gryllefjord og Husøy. Gjør også som Dronning Sonja og ta en topptur på Husfjellet og nyt den utrolige utsikten fra 630 meters høyde, eller bestig Sukkertoppen. Senjaværingene skryter hemningsløst av at dronningen har forelsket seg i øya deres. Og det stemmer nok. Hvorfor skulle hun ellers besøke Senja fire ganger på fem år? Flere ganger har kongeskipet ankret opp i Bergsfjorden. ”Verdens vakreste fjord”, sier Bergs­væringer, og ønsker Sonja og hennes følge velkommen tilbake. Dronningen kunne for øvrig fortelle til lokalavisen at hun aldri hadde fått så mye fisk i sitt liv som da hun prøvde fiskelykken på Senja.

TIL OG FRA

Men selv uten eget kongeskip, er det greit å reise til og fra Senja. På Lysnes på Nord-Senja har man hurtigbåtforbindelse med Tromsø, en tur som tar omtrent 50 minutter. Fra bygdene Flakstadvåg og Skrolsvik på vest- og sørsiden av øya går det hurtigbåter til Harstad. Og om sommeren går det ferger mellom Nord-Senja og Kvaløya og mellom Sør-Senja og Harstad, samt mellom Gryllefjord og Andenes i Vesterålen.

Dermed kan du enkelt kombinere turen til Senja med andre vakre naturopplevelser i nord. Sykkeleliten fikk bryne seg på noen av Norges vakreste landskaper. Det ga uforglemmelige inntrykk både fra sykkelsetet og godstolen foran TVen. I sommer venter Senja på deg.

5om Arctic Race

1Initiativ

Arctic Race of Norway er et norsk etapperitt i landeveis­sykling som er en del av Europatouren. Initiativet til ARN ble tatt av Knut Erik Dybdal og Ole Skardal fra Andørja Sportsklubb.

2Første race

Arctic Race ble arrangert første gang i 2013, og sammen­lagtseieren gikk det året til Thor Hushovd fra BMC Racing Team.

3Fun fact

Nord-norsk reiseliv hadde en tredobling i trafikken på sine nettsider de fire dagene første Arctic Race pågikk.

4Knapp seier

I 2014 ble rittet vunnet av nederlandske Steven Kruijswijk, fire sekunder foran Alexander Kristoff.

5Arctic Race 2016

Det blir start i Fauske 11. august og målgang i Bodø 14. august. Totalt skal det sykles 727,5 km.

Widerøe flyr deg til Bodø
Finn billetter