{{percent}}%

Med 151 internasjonale destinasjoner og 25 627 093 passasjerer i 2014 er København Lufthavn Skandinavias største. Ja, faktisk er den nesten som en destinasjon i seg selv.

Flyplassen ble grunnlagt i 1925 som en av de første sivile lufthavner i verden. De første årene var flyturer kun for de privilegerte, men det hindret ikke ”halve” København i å legge søndagsturen til gresslettene på Kastrup der ”sølvfuglene” tok av og landet med Øresund som skumtoppet bakteppe. Frem til 1939 het da også flyplassen Kastrup, og selv i dag henger det navnet igjen blant mange dansker så vel som nordmenn.

Idet flytrafikken for alvor var kommet i gang, og en ny terminal stod ferdig, brøt 2. verdenskrig ut og satte en midlertidig stopper for utviklingen. Etter noen uheldige episoder vinteren 1941, da fly kjørte seg fast på flyplassens gressrullebane, ble den første betongbanen anlagt. I 1946 startet både American Overseas Airlines og det nyetablerte SAS flyruter til USA, og allerede to år senere var København Lufthavn Europas tredje største, med 150 daglige avganger og landinger og nesten tre hundre tusen passasjerer.

HANDLEGATE

Siden den gang har alt bare gått rett til værs. Dagens lufthavn fremstår like mye som et elegant shoppingsenter som en hub for flytrafikk. Når du rusler rundt på Nytorv i Terminal 3, kunne du like gjerne vært i Hong Kong, London, Dubai eller New York. Internasjonale luksusmerker som Burberry, Gucci, Mulberry, Hugo Boss og Botega Veneta ligger side om side. Når vi likevel skjønner at vi befinner oss på mer hjemlige trakter, er det på grunn av alle de danske designernavnene som sloss med de internasjonale om vår oppmerksomhet – og om kredittkortet vårt.

Her finner du butikker med de nyeste kolleksjonene fra Marlene Birger og Day Birger et Mikkelsen, og fra et gigantisk svart-hvitt foto i forretningen til smykkedesigner Ole Lynggaard stirrer Danmarks mest kjente eksportartikkel – super­modellen Helena Christensen – på oss med forførende blikk. Danske designsuksesser som Illums Bolighus, Georg Jensen og Royal Copenhagen er selvsagt også på plass. Ikke minst er det nyrike kinesere og russere som gjør det moro å drive butikk på lufthavnen i disse dager. De lite språkmektige rikingene kan til og med bli utstyrt med sin egen kinesisk- eller russisk­talende personal shopper mens de svir av yuan og rubler i rekordfart etter landing eller før avreise.

Men også nordmenn er glade i å handle på København Lufthavn. Elektronikk, for eksempel. Eksklusivt barnetøy fra Little Marc Jacobs, Miniatyr og Little Remix havner også ofte i norske handleposer, forteller de søte jentene bak disken hos Molo og Tinderbox. En skinnjakke i størrelse 3 år til 2000 danske kroner eller en Kenzo-kjole til en liten formue til en 4-åring… Ja, takk, begge deler. Det er godt at flybillettene er billige.

TOM MAGE

Mat må man også ha hvis man skal vandre rundt på flyplassen noen timer. Nå i april åpner både Yo!Sushi og den danske smørrebrød-spesialisten Aamanns spisesteder her. Og du må gjerne ta maten med som carry on på flyet, hvis flymat ikke frister. En annen nykommer er Gorms – visstnok en legendarisk luksuspizza fra Bornholm. I tillegg frister Lagkakehuset med ferske bakverk, og vil du slå skikkelig på stortrommen, kan du kline til med en Beluga ”Ballets Russes Edition” til 12 250 danske kroner per person på Caviar House & Prunier. Da får du 125 gram ekte kaviar å meske deg med. Den lille prøvesmaken ”Back to the USSR” kommer på 450 kroner.

Som du skjønner, både tiden og pengene dine går fort på Skandinavias største lufthavn. Happy shopping!

Fra 6000 årlige start og landinger i 1932 til 251 799 i 2014 sier sitt, både om København Lufthavn og om den verden vi lever i.

5 på 
flyplassen

undefined

1I 2014 vant København Lufthavn den prestisje­fylte prisen ”Airport Food & Beverage of the year” for sitt brede utvalg av restauranter. I tillegg fikk flyplasscafeen Joe & the Juice pris for beste ”Non-alcoholic Beverage Outlet”.
joejuice.com

2Bestselger
Smørkjeksene Wonder­ful Copenhagen Butter Cookies, som du blant annet kan kjøpe i delikatessen Fine Foods, er lufthavnens desiderte bestselger. På en god annenplass kommer Pingvin saltpastiller. 
shop.cph.dk

3Alltid best
For mange menn er det bare én ting som gjelder mens reisefølget er på shopping­runde: Få seg en øl på O’Learys sportsbar! Den er like populær år etter år etter år etter…
olearys.dk/kastrup

4Beste smak
Hotel Chocolat og Peter Beier selger begge supergod sjokolade laget av kakaobønner fra deres egne plantasjer. Og lakrisen fra danske Johan Bülow er også noe slikkmunner bør få med seg.
hotelchocolat.com
pkchokolade.dk
lakrids.nu

5Best på taxfree
Taxfree-butikkene på København Lufthavn tilbyr Pick-up on return. Alt du handler på gjennomreise ut i verden, kan du hente på tilbaketuren.
shop.cph.dk

Fly til København
Finn billetter

Shopping

undefined

1Bier i byen
Visste du at København Lufthavn har egne bi­­kuber og lager honning for salg? På en gresslette med utsikt over Øresund blir biene passet på av en arbeidsvillig gjeng hjemløse m.fl. Honning fra byens bier – ikke bare de som bor på Kastrup – er blitt en stor suksess.
bybi.dk

undefined

2Lounge for alle
Ved inngangen til den populære puben O’Leary finner du CPH Apartments. Det er lufthavnens egen lounge som ønsker alle gjester velkommen. Inngang koster dkr 169,-, men da har du tilgang på mat og drikke. I lyse, åpne lokaler kan du slappe av i lekre møbler signert Arne Jacobsen og Hay, lese aviser og blader, og vente i fred og ro på at det blir på tide å go to gate.

undefined

3Lesestoff
Lesestoff på reisen finner du hos WH Smith.

undefined

4Love sick
Prunier Love er Caviar House sin årlige Valentine-kaviar. Begynn å spare nå, så er du klar for en romantisk middag neste år.
Kr 4450,- for 125 gram.
caviar-house.ch

undefined

5Ikke så hemmelig
Victoria’s Secret samler verdens vakreste modeller på catwalken og selger diamant-BHer til 60 millioner kroner. På København Lufthavn finner du ikke undertøy i den prisklassen, derimot to butikker med masse lekre accessoirer.
victoriassecret.com

Fly til København
Finn billetter