{{percent}}%

Men sin beliggenhet rett nord for Polarsirkelen har Bodø midnattssol om sommeren. Nærmere bestemt fra 2. juni til 10. juli. Derfor skulle man tro at ”straffen” var fullstendig mørketid i vintermånedene, men slik er det ikke. På grunn av jordens dreining og lysbrytning i atmosfæren vil solen i Bodø være synlig selv om den fysisk er like under horisonten, noe som gir et fantastisk vinterlys. Når byen i tillegg har fri horisont mot vest, gir det innbyggere og tilreisende mer dagslys enn i andre byer i nord. Ja, faktisk mer samlet dagslys enn noe annet sted i verden. Så mens bergensere snakker om (regn)vær, er bodøværingene opptatt av lyset sitt. 

MAGISK INNFLYGNING

Det unike lyset var også én av grunnene til at National Geographic Traveler trakk frem Bodø som ett av verdens must see-reisemål for et par år siden, da de skrev poetisk om myke vinterpasteller og glødende midnattssol. I tillegg var de fascinert av selve innflygningen til byen. Og visst er kystlandskapet med tusenvis av øyer på den ene siden av flyet, og utsikt over majestetiske isbreer og fjell fra den andre, mer enn magisk på en godværsdag. 

undefined
På havna i Bodø får du kjøpt ferske reker året rundt. 

FISKEBY

Bodøs historie strekker seg tilbake til steinalderen, da stabile fiske-fangster førte folk til området rundt Saltstraumen. Navnet Bodø dukket imidlertid først opp i det sekstende århundre, da som et len under lensherresetet Bodøgård, som ligger tre kilometer fra dagens sentrum. Det gammelnorske navnet på denne gården var Bodin, som betyr noe slikt som ”gressletta (vin) ved båe-viken (båer i viken som var gårdens nauststed)”. Etter hvert forkortet og fordansket til Bodø, og det skal vi vel være takknemlige for. 

På 1800-tallet ble det et ønske om å skape en kjøpstad i nærheten av Lofoten, slik at fisken ikke måtte gå til Bergen for videresalg. Bergen hadde på den tiden monopol på saltvannsfiskeriet. Dermed fikk Bodø tildelt bystatus allerede i 1816, men det var ikke før sildefisket skjøt fart 50 år senere at Bodø ble en merkbar by på norgeskartet. 

KUNST OG VÆR OG VIND

I dag er det imidlertid mer byens mangfoldige kulturtilbud enn fisk som gjør at verdens øyne rettes mot Bodø. Kunstprosjektet SALT har fått mye oppmerksomhet siden det ble reist på den vakre Langsanden i Gildeskål utenfor Bodø i august i fjor. Den engelske avisen The Guardian beskrev det som et av Europas mest spennende utendørsprosjekter, mens CNN lot seg fascinere av de arktiske omgivelsene. Inne i et overdimensjonert fiskehjell vises nordnorsk kunst og kultur frem, men det er også gjort plass til en av Kinas mest anerkjente samtidskunstnere, Yang Fudong, som har spesialprodusert en kunstfilm som vises frem på monitorer inne i installasjonen. Meningen var at SALT etter ett år skulle videre til Grønland, Island, Canada og Russland, men etter et ublidt møte med naturkreftene i nord, er kunstprosjektet nå under gjenoppbygging og blir værende på Langsanden lengre enn opprinnelig planlagt. Fiskehjellinstallasjonen i Gildeskål kostet nesten seks millioner kroner å bygge, og det er ikke fritt for at stemmer i lokalsamfunnet har reagert med både humor og skadefryd på at kunstprosjektet klappet sammen. Her i området har folk tross alt bygget fiskehjell som har tålt vær og vind i generasjoner.

undefined
Leif Ove Andsnes med musikere under en konsert i Bodøs nye konserthus Stormen.

BEETHOVEN PÅ TURNÉ

Et annet kulturbygg som har fått strålende mottakelse – og som nok har et langt mer solid fundament, er det nye konserthuset Stormen. Ytterst mot moloen, der bodøværingene nyter sin ikoniske søndagstur, troner det flotte byggverket side om side med byens nye bibliotek. Det er ikke få kulturkroner som har gått med til dette prestisjeprosjektet, men det er i alle fall allerede varmt omfavnet av Bodøs kulturinteresserte befolkning. Og av en del prominente aktører i musikkbransjen.

I juli spiller for eksempel Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra her. ”The best Beethoven you’ll ever hear” mener BBC om Andsnes og det kjente orkesterets kritikerroste plateinnspillinger og konserter. Turneen ”The Beethoven Journey” går til verdensbyer som Paris, New York, Shanghai og Tokyo før den avsluttes i London. Men før siste sats skal altså komponistens fem klaverkonserter fremføres i løpet av tre dager i Bodø, Norway!

Riktignok har Andsnes både kone fra Bodø og sommerhus på nærliggende Kjerringøy, men konsertene er langt fra et påskudd for å få seg en svipptur ”hjem”. Det er Stormens kvaliteter som konsertsal som trekker. Vår norske klavervirtuos har sågar egenhendig valgt ut konserthusets flygel på Steinway-fabrikken, så han vet hva han snakker om. Og hva han spiller på.

Skulle du gå glipp av denne verdens-begivenheten, kan kanskje gratis lunsjkonserter i Stormens foajé hver fredag klokken 12 være et alternativ. De holder høy kvalitet og er svært populære.

undefined
Når Musikkfestuka er slutt overtar den populære Parkenfestivalen.  

UNIK SCENE

I det hele tatt kommer vi ikke utenom å snakke om musikk i en reportasje om Bodø. I flere år har Nordland Musikkfestuke vært et trekkplaster for store artister og store folkemengder. 2015 blir intet unntak. Her kan du for eksempel få med deg en storslått konsert med Halvdan Sivertsen på Keiservarden. 366 meter over havet troner landets mektigste konsertscene, med havet og hele 61 fjelltopper som bakteppe. 

Keiservarden er for øvrig et yndet turmål for turglade bodøværinger. Du kan ta på deg joggeskoene og gå fra hotellet ditt i sentrum, eller ta en taxi til Turisthytta og bare ta de siste 30 minuttene i godt tempo opp. 

Et annet turmål er Nyholms Skandse. Hit kommer du enkelt med sykkel som du leier på Turistinformasjonen. Flere av hotellene i byen har også sykler for utlån til gjester. Under Musikkfestuka kan du oppleve den magiske midnattskonserten her ute. I år er det norsk folkemusikks supergruppe og den nordnorske musikkscenens fyrlykt Hekla Stålstrenga som skal lage sprelsk stemning i innseilingen til Bodø, med øysamfunnet Væran og Bodø skyline som kulisse. Blir du utover natten, kommer også Hurtigruten seilende forbi, så nært at du nesten kan blunke til kapteinen.

UTELIV

Vel tilbake i byen venter gode restauranter, som gourmetrestauranten Smak, alltid hyggelige Bryggerikaia, Scandic Havets populære Roast Restaurant & Bar i 17. etasje med panoramautsikt og mye godt på menyen, sushirestauranten Ohma i første etasje på Radisson Blu Hotel, gode steinovnsbakte pizzaer med mer på Bjørk og thaimat i særklasse på Chonticha i Sjøgata. Frokost spiser du best på hotellet eller på Babel på hjørnet ved torget.

Byen har mange vannhull, men et av de hyggeligste er Dami di Kunst, Kaos & Bar i Sjøgata, det skjønner du allerede av navnet. Her er det – i tillegg til et rikt sortiment å leske strupen med – konserter, bokbad og masse trivelige folk i alle aldre og alle valører.

Bodø er en liten, oversiktlig by. Her behøver du ikke gode sko, med mindre du har planer om å bestige Keiservarden eller legge ut på en av de andre naturskjønne turene i nærområdet. Det holder med ”bysko”. Til og med sentrum/flyplassen t/r, hvis du skulle ønske. Det tar kun et lite kvarter per ben.

RUNDT FORBI

Men benytt anledningen til å oppleve noe av det flotte omlandet når du først er i Bodø. Blant tilreisendes ti på topp er Saltstraumen, med sin unike malstrøm, fiske- og dykkemuligheter; Kjerringøy, location for flere filmatiseringer av Hamsuns bøker, og det best bevarte handelsstedet i Norge; og Væran 

– Bodøs skjærgård, og kanskje spesielt det fristende Havrettsbordet på øya Fleinvær. Eller hva med en bretur på Svartisen? 

”Å, eg veit meg eit land langt der oppe mot nord” sang Elias Blix. I alle fall var det han som skrev den velkjente sangen ”Barndomsminner fra Nordland” som hele Aspmyra stadion stemmer i før avspark på hjemmekampene til Bodø/Glimt. Og, uten tvil; det er noe helt spesielt med dette landet – og denne byen. Kom og opplev selv! n

Panorama

Ytterst på kaikanten i Bodø ligger Scandic Havet, byens nyeste hotell og
Nord-Norges høyeste bygg. Fra den populære Roast Restaurant & Bar i 17. etasje kan du på en klar dag se både Svartisen og Lofoten. Rommene er pene og moderne med utsikt mot havet eller byen. Husk bare å ta med deg drikkevarer og snacks fra lobbybaren før du kryper under hotelldynen, minibaren er nemlig tom.

Lokal favoritt

undefined

Baren Dama Di åpnet i 2010 i Sjøgata 18 som en arena for «Kunst, Kaos og Bar». Og bodøværingene har trykket stedet til sitt bryst. Med alt interiør fra gjenbruks­butikker, loppemarkeder og mørke kjellere er de en grønn bedrift, og en rundtur i barens lokale er som å gå på oppdagelsesferd, med mange sjarmerende ting gjemt i kriker og kroker. 

På den lille scenen blir alle tenkelige kunst­uttrykk presentert og de er kjent for å ha et variert og spennende program, hele uken og hele året. Bokbad, dukketeater, konserter, paneldebatter og DJs er noe av hva de byr på. damadi.no

undefined

God smak

undefined

Espen og Eva-Linda Ramnestedt er begge utdannet som kokk, og sammen driver de Restaurant Smak. Ekteparet har tidligere jobbet på mange forskjellige steder, fra Svalbard i nord til Stavanger i vest. På Bodøs eneste gourmetrestaurant har de tatt med seg det beste fra hvert sted. 
restaurant-smak.no

Frokost?

undefined

En av byens nyeste og hyggeligste kafeer ligger i krysset Torvgata – Dronningensgate midt i Bodø sentrum. Her for­enes det beste av det urbane med fersk hjembakst og tradisjon. Babel er ellers den eneste kafeen i byen som serverer skikkelig havregrøt til frokost. Her får du også surribabel­snurrer, grove blingser med godt pålegg og scones med ost og marmelade. For å nevne noe.  
babelbarista.no

Byens hyggeligste

undefined

Clarion Collection Grand er rett og slett bare et usedvanlig hyggelig hotell. Hjemmekoselig innredning i lobby og oppholdsrom, vafler på ettermiddagen og deilig  kveldsbuffé inkludert i romprisen gir mersmak. Hotellet ligger sentralt i sentrum og er nærmeste nabo til kjøpesenteret Glasshuset, hvis det skulle friste!   
nordicchoicehotels.no/bodo

Fly til Bodø
Finn billetter