{{percent}}%

På Andøya i Nordland kan du virkelig finne roen – med yoga i midnattssol, under fullmånen, på en utendørs platting, i en gammel låve eller høyt til fjells.

Slapp heeeelt av. Løs opp i skuld­rene, i kjevene. Trekk pusten helt ned i fotsålene. Vi befinner oss på en gammel låve på Fiskenes på Andøya. Yogainstruktør Irene Hessling har delt ut yogamatter, puter og tykke ullpledd. Nå ligger vi tett-i-tett på ryggen i en sirkel, med hodene samlet mot midten. Øynene er lukket, pusten tung og jevn. Samtidig går Irene sakte rundt i rommet og lager vibrasjoner og lyder ved hjelp av stemmen og krystallboller i ulike størrelser.
– Det er mange som ikke tenker på dette som yoga, men det er det. I aller høyeste grad. Det handler om å slappe av, komme i kontakt med deg selv og finne en dyp ro og balanse i kropp, sinn og sjel.

FALLSKJERMHOPPER

Irene Hessling er opprinnelig utdannet dataingeniør, og i flere år arbeidet hun som fallskjerminstruktør i Florida. På begynnelsen av 2000-tallet brøt hun opp fra USA-tilværelsen, og flyttet til det forlatte fiskeværet Nyksund – ytterst i Vesterålen. Her etablerte hun et yogasenter, og gjorde Nyksund kjent som et ladested for både enkeltpersoner, par og større grupper. For noen år siden valgte imidlertid Irene å flytte enda lengre nord – til Andøya. Siden den gang har yogainteressen virkelig skutt fart på Norges tiende største øy. 

Yoga kombinert med fjelltur; kan det bli bedre?

STØDIG I SKOENE

Andøya har vært hyppig omtalt i media de seneste par årene etter at Andøya flystasjon ble besluttet nedlagt i langtidsplanen for Forsvaret. Det innebærer tap av flere hundre arbeidsplasser, og en stor omveltning for det lille samfunnet.
Yogaen har fungert som en viktig motvekt. Andøy kommune har i dag i underkant av 5000 innbyggere, av disse er det hele seks yogalærere. De holder liv i flere yogastudioer, arrangerer kurs, workshops og en årlig yogadag. Hva med yoga under fullmånen? På en utendørs platting med utsikt over storhavet? Eller kanskje det vakreste av alt: Yoga i det magiske lyset fra midnattssolen.
– Vi har omdøpt Andøya til Yoga-øya. Det er her det skjer på yogafronten nå, sier instruktør og yogaentusiast Marte Wiik.
– Hvis du ønsker å oppleve noe helt annet, noe nært og vakkert, så er det bare å komme hit! Irene Hessling smiler.
– Det er jo bare å se seg rundt! Her har vi høye fjell, storhavet, nordlys og midnattssol. Det blir knapt vakrere. Naturen og yogaen hjelper oss til å bli mennesker som står stødig i skoene.


Irene Hessling gikk fra å være fallskjerminstruktør til yogalærer. 

"Andøya er i enden av verden, men med en god infrastruktur har vi samtidig verden rett rundt hjørnet!"

ÅRETS YOGA-RETREAT

Fra 7.–10. juni går flere av yogalærerne sammen om å arrangere fire dagers retreat hvor de har som mål å ta i bruk hele øya. Om været tillater, skal flest mulig av aktivitetene foregå utendørs.
– Vi skal blant annet ha yoga og lydbad på Måtinden og meditasjon på Norges vakreste sandstrand, Bleikstranda. I tillegg vil det blir tilbud om surfing med Arctic Aloha, hvalsafari, lundefugl-safari, fjellturer, padling i kajakk og klatring, sier Marte Wiik.
Irene Hessling har tro på at yoga­bølgen vil fortsette å skylle innover øya.
– Andøya er i enden av verden, men med en god infrastruktur har vi samtidig verden rett rundt hjørnet!
På låven har lyden fra krystallbollene stilnet, og vi blir bedt om å åpne øynene og sakte vende tilbake til hverdagen.
– De fleste mennesker er utsatt for mye mentalt søppel. Når man tar i bruk yoga, blir man roligere innvendig. Du blir kvitt ”vondter”, og du blir myk og fleksibel, forteller Irene. Hun beskriver yoga som et sterkt verktøy i en kaotisk verden.
– Jeg kan nærmest garantere at hvis du praktiserer yoga en stund, så blir du hekta.

5 på Andøya


1
Hvalsafari

I sesongen kan du være med på hvalsafari fra Andenes. Opplev nærkontakt med blant annet spermhval, knølhval og spekkhoggere.
whalesafari.no
seasafariandenes.no

2

Romskipet Aurora

Dette lærings- og opplevelsessent­eret er knyttet til virksomheten på Andøya Space Center. Her er det bare å ta på seg flight suiten og gjøre seg klar for en virtuell tur ut i verdensrommet.
spaceshipaurora.nom

3

Nasjonal turistvei

Vestsiden av Andøya fikk Nasjonal turistveg-status i 2012. Strekningen går fra Åkneskrysset i sør til Andenes fergeleie i nord og er 51 km lang. Se blant annet Bleiksstranda, Bukkekjerka og Kleivodden fra bilvinduet.
nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/andøya

4

Fuglesafari

Bleiksøya rager 160 meter opp av havet rundt en kilometer ut i havet fra Bleik. Her hekker blant annet 80 000 lundefuglpar. Andre arter, som skarv, alke, lomvi og teist, kan også oppleves på fuglesafari-turene.
puffinsafari.no

5

Naturlig

Alveland spesialiserer seg på naturprodukter, håndlagede såper og kortreist mat i gårdskafeen på Dverberg på Andøya. Her er det også mulighet for overnatting, og med ujevne mellomrom arrangeres det flotte konserter her.
alveland.no

Widerøe flyr deg til Andenes
Finn billetter