{{percent}}%

Den italienske filosofen, fysiker­en og astronomen Galileo Galilei (1564–1642) ga nordlyset navnet Aurora borealis, ”den nordlige morgenrøden”, siden de sjeldne nordlysutbruddene på lavere bredde­grader, der han oppholdt seg, gjerne var røde. Hva hadde han tenkt i møtet med det mektige fargespekteret i nord, mon tro?

Frem til slutten av mars er det frem­deles mulig å se nordlyset danse over himmelen. Hiv deg rundt og bestill en tur nordover nå! Eller benytt den lyse tiden til å planlegge neste vinters store nordlyseventyr med kjæresten, familien eller en reiseglad vennegjeng. Og husk at jo flere dager dere tilbringer i det vakre nord, jo større sjanse har
dere for å oppleve nordlyset.

10 magiske tips og fakta

1


Fargespill

Den grønne fargen kommer av at solvindene reagerer med oksygen i rundt 100 kilometers høyde. Nordlyset får rosa striper når det reagerer med oksygen i enda høyere høyder, mens de fiolette fargene kommer frem når solvindene reagerer med nitrogen.

2


Aktiv ventetid

Delta på hundekjøring, snøscooterturer eller pulkturer i kalde vinterkvelder. Da har du det gøy mens du venter på at nordlyset skal vise seg, og du har orkesterplass når (hvis) det melder seg.

3

Kirkenes snowhotel

Overnatt i selve snøhotellet eller i de svært komfortable lux-hyttene ved siden av. Spis på snøhotellets egne restauranter Gabba, Låven og Bingen. Her tilbys nordlys­turer, kongekrabbesafari, hundekjøring og scooterturer, samt dagsturer/overnattingsturer til Russland. Åpent fra 20. desember til 20. april.
kirkenessnowhotel.com

4


Værmeldingen

Er du en spontan eventyrer, kan det være en idé å reise når værmeldingen lover klarvær på ett av dine utvalgte steder.

5

Hvor?

Nordlysbeltet går over Island, Sør-Grønland, Nord-Canada og Nord-Alaska i tillegg til Nord-Norge.

6

Til havs

Hurtigruten har flotte utsiktssalonger, og med varme klær kan et par kveldstimer på dekk også være en herlig opplevelse. Legg inn en overnatting på Hurtigruten mellom vakre steder i nord. Du kan for eksempel fly til Tromsø og bli med Hurtigruten på nattlig seilas sørover til Svolvær. På dagtid kan du blant annet oppleve den trange Risøyrenna og – hvis været tillater det – den spektakulære Trollfjorden. Etter en overnatting eller tre i Svolvær, kan du fly direkte til Oslo eller Bergen med Widerøe.

Widerøe flyr deg til Tromsø
Finn billetter

7


Ut på tur

Selvsagt kan du dra på lykke og fromme, men sjansen for å få med deg fenomenet øker når du er med på en organisert nordlystur. Dessuten er som oftest ly og varme klær inkludert. Ekspertene anbefaler å velge den turen som varer lengst og slutter senest.

8

Nordlys i Alta

En natt eller to på Sorrisniva Igloo Hotel utenfor Alta er en opplevelse for livet. Her kan du nyte god mat og en iskald drink i baren – som selvfølgelig er laget av isblokker, før du kryper ned i varme sove­poser for natten. Dagen etter starter med sauna og hjemmebakt brød før du kan prøve noen av aktivitetene hotellet tilbyr, som nordlyssafari, snøscooterturer og isfiske


Widerøe flyr deg til Alta
Finn billetter

9


Pionér

Allerede i 1838 kom en internasjonal ekspedisjon støttet av den franske kongen til Alta for å studere nordlyset. Rundt 70 år senere fikk professor Kristian Birkeland Stortinget til å vedta bygging av nordlysobservatorier blant annet på Haldde utenfor Alta. Observatoriet ble ødelagt under 2. verdenskrig, men gjenoppbygget i 1980-årene. Det er i dag et populært sted å se nordlys.

Widerøe flyr deg til Alta
Finn billetter

10

Tett på nordlyset

Noen steder er det større sjanse for å oppleve nordlyset enn andre. Noen favoritter er:

  • Tromsø (med Nordlysobservatoriet)
  • Kvaløya
  • Senja
  • Alta
  • Andøya
  • Lofoten
  • Vesterålen