{{percent}}%

Lite visste salige Dorothea ”Tulla” Fischer (1903-1992) at navnet hennes en dag skulle pryde inngangspartiet til én av Trondheims mest populære cafeer.
Tulla var gift med arkitekt, arkeolog og historiker Gerhard Fischer, og var i nærmere 40 år hans nærmeste med­arbeider. Blant annet under arbeidet med å måle opp og skrive bygnings­historien til Nidarosdomen. Da balanserte Tulla på tynne stiger oppunder hvelvene med felttelefonen til øret, mens hennes høyderedde mann satt trygt plantet bak skrivebordet og gjorde notater av hennes oppmåling.

På vestfronten av Nidarosdomen, på en av de nyere skulpturene fra 1960-tallet, har skulptøren plassert Tulla på en stige under en gotisk bue, til heder og ære for evig tid. – Jeg tror egentlig ikke noen vet helt hvorfor vi landet på det navnet, ler daglig leder Pål Espen Halvorsen hos Tulla Fischer i Midtbyen i Trondheim. – Det var ønske om et navn som klang bra og som trøndere hadde et forhold til.
Cafeen ved Torvet i Trondheim er gjennom sin ti år lange eksistens blitt en institusjon, så man kan trygt konkludere med at navnet slo an. Ifølge markedsføringsorganisasjonen Midtbyen, som jobber for å gjøre bykjernen i Trondheim attraktiv og tilgjengelig, er torget utenfor Tulla Fischer det mest trafikkerte punktet i byens sentrum. Her arrangeres konserter og markeder, og området har flere hyggelige spisesteder og butikker.

– Ja, det kommer fryktelig mye folk innom her, sier Pål Espen fornøyd. Nærmere bestemt rundt 4000 besøkende i uken.
Én som ofte legger turen innom den verneverdige bygningen fra 1855, som i sin tid huset både telegraf og børs, og har trukket frem Tulla Fischer som et sted det er verdt å besøke, er den prisbelønte kokken Odd Ivar Solvold. Restaurantsjefen tror den uformelle atmosfæren forklarer mye av suksessen.
– Hit kommer folk for å møte kjentfolk over en kopp kaffe, spise lunsj eller nyte en god middag. I tillegg har vi selskaps­lokaler til livets ulike begivenheter.
Bestselgeren på menyen er uten sammenligning den populære Tulla-salaten; Tulla Fischers versjon av klassikeren Caesar-salat.
– Prøver vi oss på en liten forandring på den fra tid til annen, blir det ramaskrik, ler Pål Espen. At det går rundt 12 000 Tulla-salater ut fra kjøkkenet hvert år, sier vel sitt.

Fly til Trondheim
Finn billetter