{{percent}}%

På jobb skrur og mekker Claes Johannes Lislerud på store fly i Widerøes hangar på Langstranda i Bodø. På fritiden er det bittesmå biler, båter, tog og landskaper som nyter godt av flymekanikerens fingerferdighet.

Jeg er mer eller mindre født inn i denne hobbyen, ler Claes, – faren min har holdt på med modellbygging så lenge jeg kan huske. De første barneårene gikk det mye i Lego, men jeg kan huske at jeg bygget en Porsche 928 sammen med pappa før jeg begynte på skolen.

MERCEDES-FAN

I dag består samlingen til Claes av rundt 350 modellbiler. Vel halvparten av dem er av merket Mercedes, og de står
parkert tett i tett på en hylle som bestefaren hans i sin tid laget av en gammel grill fra nettopp en Mercedes. Fingerferdighet har tydeligvis gått i arv i familien. I tillegg fyller modellene han lager av biler, båter, tog, hus og andre små kunstverk opptil flere vitrineskap hjemme hos Claes.
– Det er rimelig fullt, ja, sier han lakonisk. Men modellene er på ingen måte bare til pynt.
Claes er formann i Salten Modelljernbane Klubb, og der møtes 12-13 aktive deltakere titt og ofte for å bygge og kjøre med bil og tog på klubbens flotte modelljernbane. Jernbanen er modul­basert av typen Fremo, og klubben kan boltre seg med hele 38 meter med moduler.

Claes Johannes Lislerud

Stilling:
Flymekaniker

Alder:
37 år

Bor:
Bodø

Motto:
"A gentleman will walk but never run (fra ”Englishman in New York”)"

ALLSIDIG HOBBY

Hovedaktiviteten for medlemmene er å bygge ekte og fiktive scener fra Nordlandsbanen. Blant annet har de designet, snekret, pusset og malt en eksakt kopi av Bodø stasjon fra 1977, som er hele 12,5 meter lang! Bygninger, mennesker, trær og miljøer kan beskues side om side med håndlagede modelltog. Et par ganger i året inviterer klubben til åpent hus. Da kan interesserte få et innblikk i denne hobbyklubben som Claes er den første til å påpeke har en høy gjennomsnitts manns alder. Men det er håp. Det yngste medlemmet er 12 år, og to damer er også med. Den ene – Merete fra kantinen på Widerøes base på Langstranda – er sågar svært aktiv og dyktig, ifølge Claes.
Innimellom holder flymekanikeren uformelle kurs i modellbygging for interesserte klubbmedlemmer. Selv har han prøvd og feilet, lest og trålet nettet og litteratur etter ny kunnskap og teknikker. –
Det fineste med modellbygging er at det er en veldig allsidig hobby, forklarer Claes. – Vi bruker så mange forskjellige teknikker og kommer innom mange ulike temaer, som industrihistorie, geologi, elektro, data, snekring, kunst og håndverk.