{{percent}}%

Mange tenker at Nord-Norge har heftig sjø. Men Helgeland er den delen av kysten med den mest øyrike skjærgården. Det er et veldig skjermet område, og helt perfekt å seile i, sier skipper Emil Casper Engebrigtsen.

Mellom rå natur, levende kystkultur og 15 000 øyer, holmer og skjær i UNESCOs verdensarvområde får Emil vind i seilene. Seilgründeren har selv røtter på Ylvingen, øya utenfor Brønnøysund som for ti år siden ble landskjent gjennom NRK-serien Himmelblå. Han er født og oppvokst i oljehyre, og har seilt alene i Himmelblå-traktene nesten så lenge han kan huske. I flere år har han drevet SeilNorge sammen med et knippe gode venner; helgelandsloser, styrmenn og etter hvert også kjæresten Linda Øverli Nilsen. Hun er styrkvinne og, som hun selv beskriver seg, «alt-mulig-kveite». Mens debatten om hvor mange turist­er det er plass til i Lofoten raser hver sommer, er det roligere noen bredde­grader lengre sør. Helgelandskysten er like vakker, men det er langt bedre plass.
I sommer skal Emil og Linda for tiende året på rad ta med alt fra søring­er til utlendinger på eventyr langs Helgelandskysten. 29. juni setter et hittil ukjent antall båter og deltakere seil fra Brønnøysund. Etter sju dager med seilas innom Ylvingen, Vegaøyene og topptur til De Syv Søstre, seiler de torsdag 5. juli inn til Husøy på Træna, i rute for Trænafestivalen 2018.

"Vi sover ute på åpent hav mens midnatts­solen skinner."

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter

Kjenn vinden i håret og blodet bruse. I sommer kan du bli med og seile langs den vakre Helge­landskysten.

INTENS OPPLEVELSE

Men selv om Trænafestivalen er målet for mange, er det kanskje dagene ute på havet som gir den mest intense opplevelsen. – Vi sover ute på åpent hav mens midnattssolen skinner. Og fordi solen aldri går ned, er det flere som rett og slett ikke klarer å legge seg, forteller Linda og ler.
Emil nikker. – Du er så tett på naturen at du kjenner den på kroppen hele tiden. Vi seiler slalåm mellom grunne øyområder der få andre båter tør å ferdes, noe som gjør at vi kommer helt innpå fugle- og dyrelivet. Det er også stor forskjell på flo og fjære mens vi seiler, og lukten av sjø, tang og tare blir helt spesiell. Man er virkelig til stede i øyeblikket, sier ekspedisjonslederen.
Det er heller ikke bare seiling som står på programmet. I tillegg til toppturer og festivalliv på Træna, blir det en opplevelses­mettet uke med blant annet sløying av fisk, bryggefest, fugletitting, fjellturer, kajakkpadling og kulinarisk kokkelering.
Ikke minst blir det en storstilt tur fra Sandnessjøen til Træna, der SeilNorges båter skal konkurrere med flere titalls andre båter i den årlige seilregattaen Træna Ocean Race.
– Og selv om bikini-faktoren ikke akkurat er det viktigste på denne turen, så er det muligheter for sol og bad også, sier Linda.

IKKE LUKSUSCRUISE

Men de som tror at SeilNorge byr på luksuscruise for latsabber, må tro om igjen.
– Vi har ingen passasjerer på seil­båten, bare aktive deltakere, sier skipperen. – Det er noe av poenget med turene våre. Alle er med å seile aktivt, lære å vinsje, slå, krysse, knyte båtmannsknop, heise seil og legge til kai. Deltakelse og aktivitet er nøkkelord. Vi fisker til lunsj og går på tur mellom seilslagene.
Men seilerparet understreker at deltakerne ikke trenger seilerfaring for å være med på turen. Mange har faktisk aldri satt sin fot i en seilbåt før. Er du en av dem som drar nervøst i tauverket og lurer på forskjellen mellom styrbord og babord, kan de to seilerne berolige deg med at du får plenty med opplæring og støtte.
– Dette er ikke en tur bare for jordomseilere. Det er absolutt også for dem som er nysgjerrige på å lære å seile. Vi vil gjøre folk såpass trygge at de kan leke og kose seg underveis, og på sikt for­håpentligvis sette toppseil i sine turdrømmer, smiler Emil.
Selv om de som melder seg på stort sett er mellom 25 og 40 år, mener SeilNorge-gründerne at turen er for alle som har lyst. Mange velger å reise alene, mens andre har følge av kjæreste eller venner. Hvert år melder også langveis­farende deltakere seg på seilasen.
– Vi er nesten overrasket over hvor tett fellesskapet blir på båtene. Noen av båtene har til og med hatt egne reunions i etterkant. I løpet av turen blir man en utrolig intim og sammensveiset gjeng, sier Emil, og lover at turen henger ved, også når deltakerne går i land på Træna.–
De som seiler til Trænafestivalen, får en helt egen festivalopplevelse, og er i festhumør allerede før festivalen starter. Det er virkelig en kjempeoppladning til festivalen, som også arrangørene på Træna oppmuntrer til, sier han.

"De som seiler til Trænafestivalen får en helt egen festivalopplevelse."

BÆREKRAFTIG REISE

Ikke minst er seiling en bærekraftig måte å reise til festivalen på.
– Vi har et økokulturelt fokus på turen. Det høres kanskje litt pretensiøst ut, men det betyr rett og slett at vi ønsker å lære folk om tradisjonene på Vegaøyene. Vi gir deltakerne innsyn i det livet som har preget kystsamfunnet og satt mat på bordet i generasjoner. Vi seiler minst mulig med motor, og legger inn flere lokale besøk underveis, sier Engebrigtsen. – Målet med turen er å se Helgelandskysten fra flest mulig perspektiver, for det er da man virkelig blir kjent med øyriket. Fra helt nede ved havflaten til toppen av De Syv Søstre. Vi kaller det perspektivskift.

SNOBBER NED

Mange forbinder gjerne seiling med mye og kostbart utstyr. Men ifølge de to seilerne trenger man ikke et komplett seilerantrekk til ti lapper for å passe inn.
– Oljehyre eller annet regntøy er det som funker best. Vi kjører en usnobbete nord-norsk stil, beroliger Emil.
Siden gründerparet selv fant hver­andre til sjøs, lurer journalisten på om det er flere som kommer på ”bølgelengde” i løpet av seilturene de arrangerer. – Noen romanser har det definitivt blitt, ler Linda, før hun legger til: – Innen turen er over, har i hvert fall alle forelsket seg i Helgelandskysten.

Visste du at…


SEILEVENTYR

Mangfold

SeilNorge tilbyr et tjuetalls ulike turer totalt, både langs kysten av Helgeland og videre over til Lofoten, alle med erfarne skippere. Tidligere seilerfaring er ikke nødvendig. Selskapet tilbyr også turer til Svalbard og noen andre reisemål, samt seilkurs i Oslo.
seilnorge.no


FOKUS

Økosystemet

Trænafestivalen 2018 og årene fremover skal sette fokus på havet og viktigheten av å bevare og verne om alt marint liv. Forsøpling og forsuring av havet truer i dag hele økosystemet og dermed også livsgrunnlaget for både havfolk og resten av dyre- og plantelivet langs kysten.
tikkio.com


VERDENSARV

Øyperle

1. juli 2004 ble Vegaøyene skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Øya er også kåret til en av verdens 20 uoppdagede øyperler av den britiske avisen The Observer.
verdensarvvega.no

 

 

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter