{{percent}}%

24. mai-7. juni inviteres det på nytt til Festspill i Bergen, med et program fylt til randen av internasjonale og norske stjerner, ensembler og talenter.

Vår og sommer i Bergen preges først og fremst av musikk. Fra samtidsmusikkfestivalen Borealis drar i gang 8. mars går det slag i slag med Festspill, Nattjazz, Bergensfest, Grieg-festival og konserter med kjente artister. – Klassisk musikk er fortsatt hjørne­steinen i det mangfoldige festspill­programmet. Jeg er stolt over å kunne presentere over 40 konserter med så mange fantastiske navn, sa festspill­direktør Anders Beyer da han la frem det klassiske konsertprogrammet før jul. Den kinesiske superpianisten Lang Lang, den tyske kontratenoren Andreas Scholl og det belgiske barokkorkesteret B’Rock under ledelse av dirigent René Jacobs er noen av navnene som er verdt å merke seg.

INTIMT

Tradisjon og fornyelse går som alltid hånd i hånd under Festspillene, og også i år deles de ulike musikk- og kunstopplevelsene inn i treenig­heten Fornøyelser, Forbindelser og Forstyrrelser. Som et ledd i markeringen av Komponistforeningens 100-årsjubileum, fremføres mye norsk repertoar i år. Også Det Norske Kammerorkester kan se tilbake på 40 begivenhetsrike år i 2017, og inviterer i den forbindelse til helaften i Logen Teater under Festspillene. Flere musikere og ensembler vil spille verker av den finske komponisten Kaija Saariaho, som er festspill­komponist og én av Artist in Residence. Også i KODEs komponisthjem – Griegs villa Troldhaugen, Ole Bulls Lysøen og Harald Sæveruds Siljustøl – blir det som alltid mulighet for flotte musikkopplevelser. Med sjene­røs støtte fra Sparebankstiftelsen DNB
– Dextra Musica og Anders Sveaas’ Almennyttige Fond har festspilldirektøren i år planlagt 25 konserter i disse unike omgivelsene.
– Kammermusikk er skrevet for små spillesteder. Å oppleve utøvende stjerner i en intim og historisk setting som komponist­hjemmene tror jeg blir en helt spesiell opplevelse, sier Anders Beyer.Bergens restauranter og utesteder byr på god stemning under Festspillene

»Tradisjon og fornyelse går som alltid hånd i hånd under Festspillene.«

CRUISEKAOS

Men Bergen i festskrud er så mye mer enn musikk. Det starter allerede på vei inn fra flyplassen. Der gir mengder av rhododendron i full blomst en forsmak på hva denne vakre byen har å by på. I selve byen er hver plass og hvert smau og smug fylt av feststemte mennesker. Bergenserne går mann av huse for å omfavne kulturtilbudene disse dagene, og tilreisende fra sør, øst og nord bidrar til stemningen. Sørg for å sikre deg et bord på en av byens hyggelige restauranter eller stikk innom et vannhull eller to før og etter konsert.

Selv turistene på Fisketorget, som pruter på troll Made in China og spekepølse fra Voss, får et smil fra bergenserne under disse dagene. De er vanligvis ikke altfor populære, der de nyankommet fra ett av byens mange skipsanløp lager cruisekaos i trange bygater.

Buekorpset blir også å se under Festspillene. FOTO: Bergen Reiselivslag/Oddleiv Apneseth/VisitBergen.com

Byen er riktignok mer enn vant til innslag av fremmede språk og oppsyn. Fra midten av 1400-tallet frem til 1750 var halvparten av byens innflyttere utlendinger, majoriteten fra Tyskland og Danmark, og det merkes selv i dag. Ikke minst langs UNESCO-vernede Bryggen, som også er kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, og var knutepunkt for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. I dag er den landets tredje mest besøkte turistattraksjon, og huser både Hanseatisk museum og Det hanseatiske hotell. Men nok får være nok, mente byråd for klima, kultur og næring i Bergen, Julie Andersland, tidligere i vinter og tok til orde for å spre cruiseanløpene mer utover sesongen. Men i de mange konsertsalene er man høyt hevet over den slags trengsel, støy og trivialiteter. Her kan du fremdeles høre den berømte knappenålen falle når dirigenten hever taktstokken.


Uteserveringene rundt Bryggen er et samlingspunkt gjennom Festspill-dagene.


Festspill eller ikke, Fisketorget er alltid en populær destinasjon for besøkende i Bergen.

Det er store forventninger til Alisa Weilerstein (højre) og London Sinfonietta (venstre). 

5 litt utenfor

1
Komponisthjem

Museet Lysøen består av fiolinisten Ole Bulls villa, et gammelt gårdstun fra 1600-tallet, en liten kafé, samt selve øya og parkanlegget Lysøen. 50 minutter med båt fra Bergen.
lysoen.no 

2 
Troldhaugen

I hele sommer er det lunsjkonserter i Griegs hjem Troldhaugen. Du kan også legge lunsjen dit. Buss fra sentrum hver dag kl. 11.
griegmuseum.no

3 
Nordnes sjøbad

25 meter oppvarmet basseng mellom Vågen og Puddefjorden.
visitBergen.com

4 
Gamle Bergen Museum

Sjarmerende tidskoloritt i levende museumsgrend.
bymuseet.no

5 
Apoteket Bien

Bar og restaurant med fredet interiør en liten drosjetur fra sentrum.
bienbar.no

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter