{{percent}}%

På en forblåst plass helt sør i landet får både bølgesurfere, fugletittere og Am Car-entusiaster utløp for sin lidenskap.

På en halvøy der Norge slutter, ligger et lite samfunn med gateskilt som 88 St og Brooklyn Square. Veiene trafikkeres av blankpolerte dollarglis, og middagen kan inntas på en vaskeekte amerikansk diner. I de amerikanskinspirerte husene finnes tidstypiske møbler fra 1950- og 60-tallets Uniten, og i butikken Trunken fristes det blant annet med Cherry Cola, Pumpkin Pie Mix, Coney Island burger og Big Red kaneltyggis. På 8th Avenue Bar & Supper Club pryder Marilyn Monroe, JFK og Frihetsstatuen veggene, en jukeboks spiller knitrende vinylsingler av eldre opphav og menyen lover saftige spareribs. Og rundt om i lokalmiljøet går noen ildsjeler og drømmer om å bygge en kopi av Brooklyn Bridge.

I 1910 hadde en fjerdedel av befolkningen på Lista vært i USA. Ti år senere én av tre. Og pendlingen over Atlanteren fortsatte til langt utpå 1960-tallet.

Listaværingene ble ”carpentere” i Midtvesten og ”housekeepere” på Manhattan. Noen ble i Brooklyn eller Chicago, men mange kom tilbake og etablerte sitt eget lille ”Amerika” på Lista. Og de returnerte til hjemlandet med amerikansk kultur, byggeskikk, tanker, holdninger, nymotens ting og, ikke minst, noen fete flak av noen Cadillac’er. Amerikafrelste samles fremdeles i Lista Am-Car Club, og begrepet ”det amerikanske Lista” lever i beste velgående (se egen sak på side 17). Ja, noen går så langt som å hevde at tettstedet Vanse og Lista er USAs 51. stat.

Fly til Kristiansand
Finn billetter

NESTEN HAWAII

Men det er ikke slik at folk bare har ønsket seg bort fra Lista. Langt derifra. Sørspissen av landet ligger utsatt for vær og vind, og har blant annet tiltrukket seg brettseilere helt siden idretten tok av på -80 tallet. Når nordvesten uler, gir det bølger som ligner på dem du kan oppleve på Hawaii. 260 dager i normalåret blåser det mer enn kuling styrke, og når vinterstormene passerer, går de fleste i dekning. For mens stormnavn som Synne, Ingunn 
og Ingrid betyr gummistøvler, ekstra 
tjoring og skalkede luker for ”normale folk”, beskriver surferne det som adrenalin og ultimate naturopplevelser.

Her møtes landets mest erfarne bølge­seilere, som har utfordret verdens heftigste bølgesteder, en gjeng ihuga gubber som har drevet med windsurfing siden de var 15, som sjekker Windguru hver dag og vet hvor og når bølgene treffer. Norskekysten er utvilsomt i verdens­klasse, og Lista er én av bølgefavorittene når vind og bølgeretningen er gunstig.

Vind og bølger må ha riktig vinkel for at forholdene skal bli optimale. Bølgesesongen er best fra oktober til mars og det er godt å føle skikkelig uvær på kroppen, kjenne på kreftene – og bruke kreftene. 

VINTERVIND

Det lave sollyset er magisk på denne årstiden, og det er en fantastisk naturopplevelse, selv om det er kjølig. Våtdrakten holder på varmen, men neglesprett er helt normalt. Lista er litt utilgjengelig og i kaldeste laget for sør-europeere, og det er derfor god plass på de perfekte bølgene som deles broderlig mellom et knippe sjømenn. Bølgeseiling på dette nivået er utvilsomt en ekstremt teknisk idrett som krever lang fartstid. Det er derfor bare de mest erfarne som driver på her nede om vinteren.

Seil, brett, master og finner kommer i alle størrelser og må tilpasses forholdene. I sterk kuling velger man en liten rigg for å fange mindre vind, for å ha kontroll. Man har gjerne fem seilstørrelser og to-tre brett å velge mellom. Utstyret sjekkes grundig for slitasje og mulige brister før man sjøsetter. En økt varer i to-tre timer sammenhengende, likevel kan gode bølge­ritt kanskje telles på én hånd. 

GLEDESHYL

Bølgene kommer i serier der de største skygger for den lave sola. Faller man på de første, blir det mye juling av de neste bølgene i serien. Man må ofte svømme langt etter utstyret, som forhåpentligvis er intakt, for endelig å komme til hektene igjen når det stilner mellom seriene. Og du må være i god form når bølgene kaster deg rundt som en filledokke og holder deg under.

Alle bølger er forskjellige og man posisjonerer seg der man tror bølgen vil bryte best og har mest kraft. Så handler det om å utnytte kraften med ridning i den bratteste seksjonen. Gjennom brølet fra bølgene høres gledeshyl når kompiser har fått et bra ritt, og det er fantastisk å kunne dele sånne øyeblikk med gode venner. Men vi har også et ansvar for hverandre der ute, og ikke sjelden er det én som havarerer og må hjelpes i land av de andre. Det gir et spesielt samhold. Konsekvensen av feilvurderinger gjør at alle sansene påkobles i totalt fokus og tilstedeværelse.

LIVSSTIL

Stadig flere oppdager den ubeskrivelige følelsen av å bæres inn­over på en brytende bølge. Bølger blir lidenskap og bølgeridning en livsstil; med eller uten seil, store eller små, men de må behandles med respekt og leses riktig. Følelsen av å ri innover på et bevegelig fjell, er ubeskrivelig. Når du finner bølgerytmen, blir det som en dans.

Fascineres ikke alle mennesker av bølger? Bølgen har reist langt over havet, og tilskuerne – og surferne – får dele den siste etappen før den reiser seg majestetisk og bryter mot en øde strand. En bølge er som et ekko fra kilden langt borte, unik som en snøkrystall og kraftig som et snøskred. Det er poesi i det, og vi er flere som gjerne tar en dagstur eller helg for å dekke bølgesuget.

FUGL MOT BØLGER

Noen som ikke er fullt så sugne på at surferne inntar strendene rundt Lista, er ornitologer og de ivrige fuglekikkerne som også oppsøker området. Lista er et knutepunkt for trekkfugl i Norge. Hele 364 arter er observert i Farsund kommune. Beliggenheten rett vest for landets sørspiss, Lindesnes, sammen med de naturgitte forholdene, gjør området spesielt attraktivt for trekkfugl. Med grunne sjøarealer, næringsrike vann og store jordbruksområder er Listalandet et viktig matfat både for rastende og over­vintrende trekkfugl.

På Lista er det klare begrensninger for hvor man kan sjøsette surfebrettet. Likevel har det i lang tid vært en pågående konflikt mellom surfere og fuglekikkere; en grunnleggende konflikt mellom fuglekikking og vannsport, om du vil. Surferne har forståelse for at sjeldne fuglearter er like spennende for en fuglekikker som bølger er for en surfer, men mener at det ikke finnes belegg for at brettseiling er en belastning for fuglelivet på Lista. Mulig det forstyrrer selve kikkingen, men fuglekikkere kan  også være forstyrrende når de dukker opp i store svermer, mener surferne. Dessuten liker surfere seg best når vinden er som verst, det vil gjerne si både 20 og 25 m/s, og det er knapt en fugl som er ute og flyr i den slags vind.

Erfarne surfere håper vernebestemmelsene vil bli endret, slik at naturen kan brukes av alle. På den måten blir man glad i den, og tar bedre vare på den. For selv om naturen på Lista er værhard, er den samtidig sårbar.

visste du at…

Skipsfart -  Forlis

Kysten utenfor Lista blir omtalt som Norges skipskirkegård på grunn av de mange forlisene som har skjedd der gjennom historien.

JFK - Skulptur

Der veien slutter ved Lista fyr står en gammel trafokiosk som er omgjort til en skulptur av John F. Kennedy.

Fornminner - Oldtid

Lista er kjent for sine mange fornminner fra stein-, bronse- og jernalder, og er av mange arkeologer karakterisert som det eldste Norge.

Fly til Kristiansand
Finn billetter