{{percent}}%

Da vi startet Finnmark Rein i 2006, lå reinkjøttet i frysedisken som nedisete klumper, forteller Are Smuk Figved, som sammen med medgründer Johan Mathis N. Buljo etter hvert skjønte at de måtte ta grep for å få folk til å etterspørre det sunne og kortreiste reinkjøttet. Nå er rimet børstet vekk fra fryseposene med finnbiff og buljong, og isteden er disken for første gang i historien fylt med fristende fersk indrefilet, ytrefilet, mørbrad, biff og stek. 

– Tidligere har alle som har jobbet med rein vært litt nærsynte. Alle har bare spurt hva vi kan lage av rein, ikke hva kunden ønsker seg. Nå satser Finnmark Rein på å presentere viddas delikatesse fersk i stilrene forpakninger.

Under høstens store eventyr i Finnmark blir tusenvis av reinsdyr samlet inn for merking og slakting av reindriftssamene. Bare det beste kjøttet fra de beste flokkene får navnet Finnmark Rein. Og bare de dyktigste fagfolkene leverer kjøttet. Det kommer i dag fra fem distrikter, og familier som har levd av reinsdyrene gjennom utallige generasjoner.

– Reindriften handler ikke bare om sunne og gode råvarer, men om alt som knytter oss sammen mot et felles mål, og om å ivareta våre forfedres arbeid, forklarer Are, som selv kommer fra en familie av rein-eiere. – Vi stiller strenge krav til kvaliteten på dyrene. Reinsdyr trives ikke i fangenskap. Våre rein vandrer fritt over store avstander i Finnmark og Troms, og driften er tilpasset for å gi dyrene best mulig kår.

– Reindriften handler også om å ivareta våre forfedres arbeid.

De ulike beiteforholdene har mye å si for smaken på kjøttet. Vinter- og sommerbeite preger smaken ulikt. Mens sommerbeitet er preget av blader og urter som gir kjøttet en kompleks og krydret sødme, gir lav og røtter som reinen spiser vinterstid kjøttet en mildere smak.

Kjøttet blir merket med hvor det kommer fra og hvem reineieren er.

– Når forbrukeren pakker ut en indrefilet eller mørbradbiff fra Finnmark Rein, finner de også en liten brosjyre. Der vil de se et kart hvor det står nøyaktig hvor denne reinen har beitet, hva den har spist og hvem som har passet på den.

Det ferske reinkjøttet ble lansert med brask og bram og rød løper for journalister, politikere og kjendiser med Eyvind Hellstrøm i spissen i oktober i fjor. På den røde løperen stilte selvfølgelig også et sprell levende reinsdyr. n