{{percent}}%

Seilskutebyen

Den hvite empirebyen, sommerbyen og seilskutebyen; Skudeneshavn lengst sør på Karmøy har mange kallenavn. Ta turen til den gamle bydelen der 130 trehus fra siste del av 1800-tallet er bevarte. Søragadå snor seg innunder fjellknausen, og du ser tydelig at husene er tilpasset terrenget. De gule valmuene mellom skifer og ­brostein er et minne om farne tider, de kom hit med ballastjorda i seilskutene. 

I Gamle Skudeneshavn finner du sjarmerende kafeer, overnattingsmuligheter, et museum og små gallerier. Skudefestivalen arrangeres hvert år første helg i juli.
skudeneshavn.no

Sommerkafe

Midt i Gamle Skudeneshavn ligger Søstrene søt og sur, en liten sommerkafe av den sjeldne sorten. Søstrene Elisabeth og Anne serverer hjemmelagde kanelsnurrer og is. Du kan spise inne i det småskumle sjøhuslokalet, eller ute under fargerike 70-talls­parasoller. I andre etasje på sjøhuset har de en bruktbutikk som ligner mer på en kunstinstallasjon.

Fyrhotell

Høyevarde Fyrstasjon er trolig Norges mest utilgjengelige hotell. For å komme hit må du ha en avtale, bli hentet i hovedporten på Hydro Karmøy – og så går turen to kilometer gjennom hele fabrikkområdet og videre sørover til den gamle fyrstasjonen. Alternativt kan gjester bli hentet med båt på flyplassen. Da får du i tilfelle utdelt en overlevelses­drakt, og 15 minutt senere klapper du til kai. Nærmeste nabo til fyrhotellet er en prinsesse­grav fra bronsealderen.
historichotelsworldwide.com/hotels-resorts/hoyevarde-fyrhotell

Historie

Etter det avgjørende slaget om samlingen av Norge i Hafrsfjord rundt år 870, la Harald Hårfagre hoved­gården sin på Avaldsnes. Stedet beholdt sin makt­posisjon helt frem mot 1450. Den vakre Olavskirken på Avaldsnes er et mektig minnesmerke om tidligere storhetstider. Det gamle kongesetet Avaldsnes blir sammenlignet med Uppsala i Sverige og Jellinge i Danmark. Nordvegen historiesenter ligger like ved Olavskirken. På dette moderne opplevelsessenteret får du møte norrøne guder, seidmenn og skjoldmøyer – og kikke inn i en magisk verden som folk en gang trodde var virkelig.
vikinggarden.no

Verdenskjent kobber

Visste du at kobberet i Frihetsstatuen i New York stammer fra Karmøy? I sin tid var Vigsnes kobberverk det største og mest moderne i Nord-Europa. Mellom 1865 og 1972 ble det utvunnet 4,2 millioner tonn rågods­kobber, sink og svovel her. Vigsnes Grubemuseum er åpent i sommersesongen og ellers etter avtale.
visitkarmoy.no/vigsnes-grubemuseum

Sandstrender

Karmøy har distriktets flotteste strender. Fra Åkrahamn til Skudenes ligger de strødd langs vestkysten, innimellom svaberg og forblåste lyngnabber. Åkrasanden er vinterstid en populær surfestrand.

 

Fly til Haugesund
Finn billetter