{{percent}}%

Konstantin Aleksejev svinger sverdet og gliser bredt. Om sola skinner over festivalområdet treffer du ham i hjemmesydde vikingbukser og bar overkropp. Estlenderen, som bor i Stockholm, har nettopp lagt sverdkarrieren på hylla. Hans nye liv handler om å selge varer som små og store wanna-be vikinger skal få lyst å ta med hjem. Pil og buer, smykkeperler, skinnvesker, kniver og sverd.

– Nå satser jeg på en karriere som fredelig handelsmann. Det gjelder å gi seg mens leken er god. 16 år med sverdet er nok, det er et hardt liv både for kroppen og psyken, sier han og forteller at mange velger å gå i kloster etter en slik karriere. Konstantin valgte heller å bli kremmer. 

MODERNE VIKINGER

Den første helga i juni er det mange på Karmøy som kler seg ut. Vikingsesongen starter med festivalen og den lokale vikingklubben gjør seg klare til å flytte inn i vikinglandsbyen. Resten av sommeren er det også liv her, men aldri er det så livlig som når 200 vikingkremmere fra hele Norden pakker bilene sine med varer og drar mot nordvest.

”Husk at vikingene først og fremst var handelsmenn, ikke barbarer, sånn som Hollywood vil ha det til.”

En 10 minutters fottur fra parkeringsplassen ved Olavskirken på Avaldsnes, over kulturbeiter og langs fjæra, og du kommer til festivalområdet på Bukkøy. Det summer av liv under høye trekroner. Det ryker fra bål og en varm grill i fjæra. En gruppe danske entertainere i vikingkostymer svinger sverdet og underholder med en nesten helt ekte slosskamp.

Vil du heller se hvordan kvinnene vevde, kikke på trearbeid eller kjøpe med deg fulle honningkrukker hjem, kan du det også. Alt er her.

– Å komme hit er som å komme hjem. Det er dette som er livet, sier Jan Søren Øydna.

Både han og kona Siv Heidi har kledd seg som vikinger i dag. De handler smykke-perler og skinnreimer, og skal hjem å lage ting som de skal selge på andre lignende markeder i løpet av -sommeren. Varene handler de av Elias Valbo fra Sverige.

– Jeg er en moderne viking, smiler han i skjegget.

Elias reiser rundt i Europa på markeder hele sommeren. Resten av året er han på farten i India, Nepal, Polen og Russland.

– Jeg drar dit jeg finner dyktige håndverkere som fortsatt kan kunsten å lage ting av horn, tre, bronse, sølv, og veve fine tekstiler. Akkurat som viking-ene. Husk at de først og fremst var handelsmenn, ikke barbarer, sånn som Hollywood vil ha det til.

VIKINGKLUBBEN

Det er Harald Ottøy enig i. Han har vært med i Karmøy vikingklubb siden starten i 1994, og ser det som sin misjon å spre informasjon og faktakunnskap om vikingtiden.

– Det finnes så mange myter, tull og tøys som blir sagt om vikingene. Vikingene gjorde så mye mer enn å sloss. De var utrolig flinke håndverkere. Og tror du på myten om at de var skitne og fulle av lus, må du tro om igjen. En av grunnene til at damene i Europa likte vikingene, var nettopp at de var rene og luktet godt, -
sier han og ler.

Drar du til Haugesund og ser viking-filmen som vises på Lille Maritim, kan du få et glimt av en av de mange rollene Harald Ottøy har hatt opp gjennom årene. Den lokale vikingklubben har stilt opp som statister for både Discovery, BBC og fransk skolefjernsyn.

– I Haugesund kan du se meg i rollen som naken viking i badestamp, humrer han.

Fly til Haugesund
Finn billetter