{{percent}}%

1-2 % av Norges befolkning har cøliaki. En av dem er Helle Alfheim Vinje, kabinansatt i Widerøe. Hun mener et glutenfritt liv er en utfordring, ingen hindring.

Da jeg fikk diagnosen cøliaki for 25 år siden var den største utfordringen å finne mat jeg kunne spise. Det var ikke så mange glutenfrie produkter å velge mellom den gangen, og heller ikke så mye kunnskap ute blant folk. Jeg ble veldig flink til å se på andre spise da, siden bare en lite smule gluten kunne gjøre meg fryktelig syk. I dag finnes det masse tilbud på markedet for cøliakere takket være arbeidet Norsk Cøliakiforening (NCF) gjør. I tillegg er det blitt en trend å spise glutenfritt, noe som øker oppmerksomheten rundt et glutenfritt kosthold.

BAKESKOLE

Helle engasjerte seg etter en stund i Cøliakiforeningen. 

– Bakekursene der var en åpenbaring! Jeg hadde verken spist vafler eller boller på ett år etter diagnosen. På kurset lærte jeg teknikker for å lage fristende bakverk uten hvetemel og andre glutenholdige kornsorter.

Snart satt den aktive damen som leder for Bodø-avdelingen av NCF, og var selv bakeleder på foreningens bakeskole. Bakeskolen arrangeres av lokallag over hele Norge, og her samles både folk med nyoppdaget cøliaki og gjengangere som vil få mer inspirasjon til gode, sunne bakverk, og da særlig gjærbakst. Det er helt annerledes å bake med glutenfritt mel, men så fort man har lært seg teknikkene, er det enkelt å trylle frem nybakte fristelser.

Cøliaki er en kronisk, autoimmun sykdom, der det eneste som hjelper er å avstå totalt fra gluten. Selv en liten smule med gluten kan gjøre folk svært dårlige. Det finnes heller ingen pille, så å spise riktig er dermed medisinen som skal til for å leve et godt og smertefritt liv.

Etter flere år med gjærdeigskurs, holder Helle i dag kun ett årlig lefsekurs før jul. Men hun er aktiv i Bakeskolerådet, en ressursgruppe i NCF som videreutvikler bakekursene, lærer opp nye bakeledere og gir råd og støtte til foreningens rundt 70 bakeledere.

MED MEDBRAKT I KOFFERTEN

I jobben som kabinansatt har hun lært seg viktig­heten av å ta med matpakke. Selv om både flyselskaper og flyplasser er blitt mye flinkere til å tilby glutenfrie alternativer, er hjemmelaget best – og tryggest. Det fyller hun også kofferten med på lengre jobbreiser og turer med familien.

– Jeg sitter jo ikke hjemme fordi jeg har cøliaki, ler Helle, som har besøkt både Kina og USA, samt vært på Interrail, med glutenfritt knekkebrød og vakuumpakkede baguetter i bagasjen. Sammen med et skriv om sykdommen, som kan lastes ned på så og si alle språk på ncf.no, gjør det at også lengre utenlandsreiser blir en morsom utfordring, ikke en hindring.


Helle Alfheim Vinje

Stilling: Kabinansatt og supervisor

Alder: 50 år

Bor: Bodø

Livsmotto: Ikke noe problem!