{{percent}}%

Foto: Linda Cathrine Herud, Lars Erik Amundsen Jan Roger Wold og Jørgen Sandnes

Røros er kjent for sine koppergruver som var i drift i 333 år, men det er ikke så mange som vet at landets beste område for kiting ligger like over gruvesjaktene.

Jeg er innflytter til Røros, men har blitt helt bitt av kite-basillen. Sammen med mine to sønner og kjæresten drar jeg gjerne på dagstur eller overnattingstur med kiten som fremkomstmiddel.

Vi kan stå opp tidlig for å kite i soloppgangen. Det er helt magisk! Vi står på slalåmski eller snowboard og pakker med truger. Om vinden stilner, pakker vi bare ned utstyret og går en bit. Man kan kite hvor som helst. Noen ganger drar vi pulker med barna. Da kan vi kite opp en bakke og klippe av pulken, slik at de får ake ned. Med kiten fungerer vi som en skiheis. 

Ett av de beste områdene for kiting ligger ved Storwartz leirskole, som ligger cirka en mil nordøst for Røros sentrum. Hit kommer entusiaster fra hele landet, og det holdes kitekurs hver vinter. Når det har kommet snø og isen er tykk nok på den store dammen ved leirskolen, er det et bra sted å starte for nybegynnere som vil lære å kite. For de mer erfarne er det også kupert landskap de kan utfolde seg på. Området ligger på over 800 meter over havet – så det finnes få busker og trær man kan sette seg fast i. De man kan komme til å dele viddene med, er hundekjørere og harer i vinterdrakt. 

Man må ha en del utstyr, men det er mye brukt å få kjøpt. Er man nybegynner, får man også låne eller leie utstyr av de som holder kurs. 

Jeg skulle ønske flere fikk oppleve den frihetsfølelsen det gir å bli dratt av vinden over snødekte vidder. 

undefined

undefinedSØNDAG Sjekk den stilen a!

undefinedFREDAG Gleder jeg meg eller gruer jeg må nå, mon tro?

undefined

undefined LØRDAG Ikke ille å våkne opp til en slik dag!

undefinedLØRDAG Kjør fortere da, mamma!

undefinedSØNDAG Kiting er ekte frihet!

undefined

10 tips til reisen

undefined

1Kitekurs

Lær å kite av de lokale som kjenner områdene og vindforholdene nær Røros sentrum og i regionen. Kursene holdes både for nybegynnere og viderekomne.
facebook.com/kitekursroros

2Storwartz

Få en innføring i teori, praksis og sikkerhet for å komme i gang med kitingen. Kursene holdes på Storwartz ved Røros, og utstyret er inkludert. 
sideshore.no

undefinedFaksimile

3Utstyr

Kjøp utstyret du trenger fra landets eldste kitebutikk. Nettbutikk samt butikk i Kirkeveien i Oslo, som har kiter, snowboard og vinterklær. 
fluid.no

undefinedErzscheidergården

4Overnatting

I trehusbebyggelse fra 1600-tallet har Erzscheidergården blitt Røros’ triveligste overnattingsplass med en frokost det går gjetord om. 
erzscheidergaarden.no

5Leirskolen

Storwartz leirskole ligger midt i et av de eldste gruveområdene og like ved dammen kitekursene holdes på. Røros kommune driver leirskolen. 
storwartzleirskole.no

undefinedCH – visitnorway.com

6Gruvebesøk 

Olavsgruva ligger i Storwartz-feltet, og er Rørosmuseets besøksgruve hvor man kan vandre i bergverkshistorien – 50 meter under bakken.  
rorosmuseet.no

undefinedTerje Rakke/Nordic Life AS/visitnorway.com

7Hundekjøring

Bli med på en opplevelse utenom det vanlige når et hundespann trekker deg over viddene. Hverken du eller de firbente kunne vel vært lykkeligere?
roroshusky.no

8Oppvarming

Om du har behov for å tine opp igjen etter en dag ute i snøen, byr Røros hotell på både innendørs svømmebasseng og sauna.
roroshotell.no

undefinedTerje Rakke/Nordic Life AS/visitnorway.com

9Kaffestuggu

Etter en lang dag på vidda kan det være greit at noen andre står for middagen, for eksempel Røros› eldste og mest tradisjonsrike spisested i Kjerkgata.
kaffestuggu.no

10Sørsamisk kultur

Den sørsamiske familien inviterer deg med på kjøretur med rein, lassokasting eller inn i gamma for tradisjonell, samisk mat som bidos eller souvas. 
rorosrein.no

Fly til Røros
Finn billetter