{{percent}}%

Tekst: Cecilie Larvåg

Spør du en innfødt bergenser om hva de liker med byen sin legger de entusiastisk ut om ”smauene” og Bryggen, om Fløyen og Vågen, der staselige ”Statsraad Lehmkuhl” troner ved kai.
Glødende hyllest går også til Hansa­ ølets fortreffelighet, festspill, buekorps, Edvard Grieg og Ole Bull. Og nå som våren nærmer seg, er rhododendronenes blomstring et skue. Allerede på vei inn fra flyplassen gir de fargesprakende bus­ kene tilreisende en forsmak på hva denne vakre byen har å by på.
Turistene på Fisketorget, som pruter på troll Made in China og spekepølse fra Voss, er ikke alle bergensere like begeistret for, til tross for at byen er mer enn vant til innslag av fremmede språk og oppsyn. Fra midten av 1400­tallet frem til 1750 var halvparten av byens innflyttere utlendinger, majoriteten fra Tyskland og Danmark, og det merkes selv i dag.

Ikke minst langs UNESCO­-vernede Bryggen, som også er kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, og var knutepunkt for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. I dag er den landets tredje mest besøkte turistattraksjon, og huser både Hanseatisk museum og Det hanseatiske hotell.

Smau og bakgater

Det nye, innendørs fisketorget er også blitt en turistmagnet. Prisene er riktignok litt stive, men det er lite å utsette på sjømaten som serveres. Gratinert kongekrabbe, hummersuppe, bacalao og cognacmarinert laks fra eget røkeri gikk ned på høykant for vårt reisefølge.

Beveger du deg noen skritt vekk fra Bryggen og Vågen finner du hyggelige smågater og smug med gode restauranter (som Colonialen på Litteraturhuset i Østre Skostrede og 1877 i den gamle Kjøtthallen), kaffebarer (som Det lille Kaffekompaniet i Nedre Fjellsmauet), kule butikker (som designeren T Michaels Norwegian Rain i Skostrede og Kamelone i Vestre Skostrede), antikviteter og bruktbutikker i Lille Øvregate.

Ved Lille Lungegårdsvann ligger byens kunstmuseer under fellesbetegnelsen Kode, bokstavelig talt som perler på en snor, i gamle, staselige bygninger. I Kode 4 har også kokk Christopher Haatuft, Datarock-vokalist Fredrik Saroea og tre kompiser etablert Lysverket (restaurant, bar og kulturscene). Mange spår at dette er Bergens første kandidat til en Michelin-stjerne.

Slag i slag

Vår og sommer i Bergen preges først og fremst av musikk. Fra samtidsmusikkfestivalen Borealis drar i gang 11. mars går det slag i slag med Festspill, Nattjazz, Bergensfest, Grieg­ festival og konserter med kjente artis­ ter som Elton John, Metallica og Mark Knopfler. Er det slutt på billetter i ordi­nært salg, kan det likevel være at ulike arrangører sitter på billetter for salg til grupper, via hotellene og så videre, så ikke gi opp håpet med én gang.

Bergenserne gleder seg også stort over å feire Bergen filharmoniske orkesters 250­årsjubileum gjennom hele året. Som om ikke et slikt jubileum var nok i seg selv, har orkesteret nylig fått ny dirigent. Edward Gardner er like vakker som bega­vet, bedyrer en kvinnelig musikkelsker vi møtte.

Besøk Bergen denne våren og se for deg selv. Nyt musikken, kunsten, den gode maten og de blomstrende rhododendronene. Skryt til bergenserne av den vakre byen deres, den bergenske fiskesuppen og utsikten fra Fløyen. Men for all del, vis barmhjertighet og unngå å kommentere fotballaget Brann; byens nedrykkede stolthet, ute av elitedivisjonen i norsk fot­ ball for første gang siden 1985.

5 litt utenfor

1

Fisketorget

Fisketorget er en institusjon i Bergen. I samme bygning ligger også Norsk Sjømatsenter, som arrangerer sjømatkurs. visitbergen.com

2

Colonialen

Colonialen er en bergensk suksesshistorie. I gourmetrestauranten i Kong Oscars gate kan du nyte smaksmenyer med 7 eller 12 retter. Eller prøv noe litt mer rustikt – som en usedvanlig velsmakende utbenet ribbe med aprikos og salvie – i Colonialens kafe og brasseri på Litteraturhuset i Østre Skostredet. De serverer også byens beste frokost!
colonialen.no

3

No Stress

No Stress har vanvittig gode cocktails med navn som Hot Stepmom og Hemingway Dekkri, en bergensk variant av macho-forfatterens favoritt-daiquiri. Ildsjelene bak stedet er alle bartendere, og driver også whiskybaren The Tasting Room og utestedet Vaskeriet.
no-stress.no

4

Det Hanseatiske Hotell

Det Hanseatiske Hoell ligger i Finnegaarden midt på Bryggen i Bergen. Finnegaarden ble første gang nevnt i 1403. Dagens vakre trebygning ble gjenreist i 1703 etter bybrannen i 1702. Hotellet har 16 særegne rom med atmosfære, kultur og historie i veggene.
dethanseatiskehotell.no

5

Det lille Kaffekompaniet

Det lille Kaffekompaniet rett ved Fløybanen serverer fremdeles byens beste kaffe.

Fly til Bergen
Finn billetter