{{percent}}%

Svanøy er den sørligste og mest frodige øya i Flora kommune. Her har familien Tveit Sveen satset på lokalmat lenge før det ble en trend. Basert på laks fra familiens eget oppdrettsanlegg, Marø Havbruk, ble det i fjor produsert 14 tonn velsmakende delikatesser, fra den klassiske einerrøkte laksen til laks med mer uvante smakesinnslag av ramsløk eller cognac.

"– Vi følger livsløpet til laksen fra den er 70-80 gram og frem til ferdig foredlet produkt,"

Gro Tveit Sveen, daglig leder i Svanøy Røykeri AS.

Røykeriet ble etablert i 1992, men i 2005 kjøpte Marø Havbruk Eigedom ut de andre eierne. Både bestemor Borghild Tveit, mor Eline Tveit Sveen og datter Gro har vært – og er – involvert i daglig drift. I dag er bestemoren litt ufrivillig pensjonist, forteller Gro, men hun klipper fremdeles einerkvister til røykingen. Og når fisken skal fileteres og det står skikkelig på hodet – ja, da er pappa Trond Sveen her også, selv om han til daglig er mest opptatt av oppdrettsanlegget. Tidligere holdt bedriften til i driftsbygningen til ærverdige Svanøy Hovedgård, et gammelt fute- og adelssete fra 1600-tallet som på det meste omfattet 339 gårder og 759 leilendinger. Nå foregår produksjonen i et moderne bygg på Sanden ved Svanøybukt kai. 

"Her ute driver vi i ett med naturen og er prisgitt vær og vind."

Dagens eiere har tatt vare på det gamle håndverket rundt røykingen, men også satt sin lit til gründerånd og nytenkning rundt det tradisjonsrike produktet. – Her ute driver vi i ett med naturen og er prisgitt vær og vind. Det er også med på å prege produktene våre, både konsistens og smak blir noe for seg selv. Vår målsetting er ikke å bli størst, men best innen vår nisje, sier Gro. Fra merdene på Marø fraktes laksen til slakting i Florø, før den sendes tilbake til foredling på Svanøy Røykeri. Her foregår både filetering og nipping (fjerning av fiskebein, for de uinnvidde) for hånd, før fisken blir tørrsaltet og røyket med friske einer, plukket i skogen rundt røykeriet, og spon og flis av furu fra det lokale båtbyggeriet. Etter røyking blir laksen marinert, med alt fra norsk akevitt til hvitløk og urter. Ved utvikling av nye smaker prøver de å ta utgangspunkt i hva naturen på Svanøy har å tilby. – Vi har en helt unik Svanøy-variant som er marinert med selvplukket pors fra øya og egenprodusert porsbrennevin, forteller Gro stolt.

Fra naturens spiskammer

Laget av:
Familien Tveit Sveen

Produserer:
Røkelaks i mange varianter.

Utsalg:
Utvalgte restauranter. Butikker i Sogn og Fjordane, samt spesialbutikker flere steder i landet.

Netbutikk:
shop.svanoylaks.no

Laksen kommer fra familiens eget oppdrettsanlegg.

Røkelaksen nippes for bein for hånd.

Røkelaks og pasta, nam nam…