{{percent}}%

Du kjenner suget i magen, holder ekstra godt fast i det rødmalte rekkverket. – Det er bare 25 meter ned, gliser Jostein Waage. 

Slåtterøy fyr utenfor Brandasund på Bømlo er en av mange gamle fyrstasjoner langs kysten som du nå kan overnatte på. Noen kommer hit i egen båt, andre i kajakk og noen ringer Jostein Waage. Han er guide, han har båt og han kan alt om Slåtterøy fyr. Det er kraftig drag i sjøen, solen står rett i vest, det blåser en liten bris. Båtturen fra Brandasund tar knappe fem minutter. Der ute rager det rødmalte støpe­jernstårnet over nakne bergnabber. Siden 1859 har fyret vist vei for sjøfarende. Du kan se lyset så langt som 18,5 nautiske mil fra land. Slåtterøy har landets kraftigste fyrlys.

Siden 1859 har Slåtterøy fyr vist vei for sjøfarende.

POPULÆRT FYR

– Datteren min giftet seg her ute. Det var litt av en vielse, og det ble litt av noen bryllupsbilder, roper Jostein Waage over motorduren.

Sist helg fraktet han ut en hel storfamilie som skulle feire 80-årsdag på fyret. Det var stiv nordavinds-kuling, men han fikk alle tørre på land. Hver eneste helg vår, sommer og høst er fyret utleid, i sommermåned-ene stort sett alle ukedagene også. Fyrferie er blitt populært. Folk kommer hit for å bo i den gamle fyrmesterboligen og lukte på kystkulturen. På Slåtterøy er det sengeplass til 12-14 stykker, to kjøkken, innlagt strøm og dusj.

– Hvem blir med opp i tårnet?

10. klassingene som er på overnattingstur kommer ramlende ned de knirkete trappene. De har ventet på guiden. Mens foreldrene gjør i stand til vaffelfest, er det klart for omvisning i det 25 meter høye tårnet.

– Er det noen som har høydeskrekk? Husk at når vi kommer ut der oppe så må dere passe på at ikke alle står på samme siden, for da velter tårnet!

16-åringene kikker rart på Jostein, det går et par sekunder før de skjønner at han bare tuller.

 "Det har ikke bare vært enkelt å bo her ute. Det gjaldt å være selvberget."

I dag er det nesten vindstille, men det gjelder å holde seg fast når nordvesten uler.

 KRIGSHISTORIE

Inni tårnet lukter det gammel båt. Slåtterøy ble elektrifisert på 1960-tallet, men parafin­lukten sitter fortsatt i veggene. Noen kulehull ses også tydelig. De stammer fra engelske torpedo­båter som på slutten av krigen angrep tyskerne som brukte fyret som vaktstasjon. Bombene traff like ved fyrmesterboligen der døtrene til fyrmesteren var. Den eldste på 15 år omkom. – Det har ikke bare vært enkelt å bo her ute. Familiene som bodde her levde nok ganske spesielle liv, de hadde kyr og sauer og mat i åkeren, det gjaldt å være selvberget. For var det dårlig vær, kom du ingen vei, sier Jostein. – Men fyrmesteren var også en litt sånn fin mann, han menget seg med lensmannen, presten og de rike handelsmennene inne i Brandasund. Det var høye vinglass, sigarer – og noen fyrvoktere hadde til og med laget seg bitte små engelske rosehager.

"Slåtterøy har landets kraftigste fyrlys."

Det er ikke bare tobeinte som beundrer utsikten.

RABARBRA

Nå er det bare en flokk villsauer igjen her ute. Kjøkkenhagen til fyrmesteren har grodd igjen for lenge siden. Rabarbraen som spirte så sent som i fjor, ser ut til å ha tatt kvelden den også nå. – Hvem blir med og tar et bad? Kom igjen, sier Jostein. 16-åringene bare ler, lærerne og foreldrene har gitt beskjed om at det er bading forbudt på fyret. – Vel, da får dere gjemme tipset mitt til neste gang. Ser dere den steinen, der sjøen bryter? Den er fin å stupe fra. Og så der inne, i den lille kulpen på land. Nydelig. Der er det perfekt å ta et bad i solnedgangen.

Det staselige støpejernstårnet rager 25,1 meter over bakken.

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter