{{percent}}%

Forbønder og lasskjørere kommer til martnan på gamlemåten. De som reiser lengst har brukt ti dager på ferden og tilbakelagt 300-400 kilometer i sine gamle doninger. Antrekket er også historisk.

Den moderne Rørosmartnan videre-fører tradisjonen som livlig markedsplass og sosialt møtested. Du er velkommen til god gammeldags handel, kaffetår rundt bålet, buskspell og gode historier.

Fra 16.-20. februar arrangeres Rørosmartnan for 163. gang. I disse fem februardagene forvandles Røros til en livlig markedsplass med et yrende folkeliv hele døgnet – på serveringssteder og danselokaler, på basarer og tombolaer, i ferdasgårder og på overnattingssteder og på alle kulturarrange-mentene.

I boder i gata og i Martnashallen gjør du en god handel mens du slår av en prat med selgeren, og hvor du enn ferdes på Røros disse dagene, møter du glade mennesker som bidrar til å gjøre martnan til en folkefest.

Verdenskulturminnet Røros bergstad danner en unik ramme rundt martnan, som er en opplevelse alle bør unne seg minst én gang i livet. Eller aller helst – én gang i året!


1 Martnan

På åpningsdagen fylles Malmplassen foran den gamle Kobberverkshytta av tusenvis av mennesker når heste-ekvipasjene én etter én glir inn i byen. Siden tidlig morgen har de formet en kilometerlang kø utenfor sentrum i påvente av klarsignal. Utålmodige hester og spente ferdafolk er endelig fremme ved reisens mål.
Den 163. Rørosmartnan kan begynne.


2 Julemarked

2. helg i advent er det julemarked på Røros. Allerede nå kan du planlegge en tur og oppleve tradisjoner og -førjulsstemning i bergstaden.
roros.no


3 Sleggveien

Også kalt Pippi-gata. Her bodde håndverkere, sigøynere og folk uten jord og dyr. I dag er det byens mest sjarmerende gate.
rorosmuseet.no


4 Sørsamisk kultur

Hos Rørosrein, kjent fra NRK-serien Åtte årstider, kan du få innblikk i tradisjonell reindrift slik den har blitt drevet i dette området i mange generasjoner. Hvorfor ikke prøve en kjøretur med rein og slede, lære deg å kaste lasso, fôre reinen, nyte god mat og drikke i gamma eller en god kopp bålkaffe.
rorosrein.no

5 Bergstadvandring

Turer på en drøy time tar deg med til byens perler og bakgårder, mens bergstadens historie fortelles av kunnskapsrike guider. Mer info på Røros Turistkontor.
roros.no


6 Ut på tur

Røros-regionen har over 50 mil med oppkjørte skiløyper, og byr på snille fjell og flott utsikt mot fjerne blåner. På værharde dager gir lun furuskog og bjørke-lier ly for de verste vindene og berger skisporet fra snø-drevene. Eller ta en tur med spark på snødekte bygater.


7 Pjalt

Du kan ikke besøke Røros uten å smake på den berømte kakelefsen pjalt. Og det beste stedet å gjøre det, er på bakeriet Trygstad i Kjerkgata. Kjøp med en pakke eller to hjem også.
trygstadbakeri.no


8 Kanefart i vinternatt

Mørket har senket seg over den gamle bergstaden. Godt innpakket i saueskinnspelser kan du og ditt følge bli trukket gjennom snødekte gater av en stor, trygg hest.

For nærmere informasjon, se roros.no