{{percent}}%

I Nordlands utallige marmorgrotter har vann og is brukt hundre tusener av år på å skape en verden som imponerer selv den mest bereiste.

Nordlands marmorgrotter er en mørk og dryppstille verden inne i fjellet; en verden der du kan oppleve høyreiste grottevegger, finslipte marmorganger, fosser og elver, store fjellhaller og trange smygepassasjer. Spennet i opplevelsene er enormt, og det finnes en grotte for alle – enten du foretrekker en enkel og “komfortabel” lavpuls-tur eller et skikkelig adrenalin-strekk av egne grenser.

UNIKT I VELFJORD

I bygda Velfjord utenfor Brønnøysund finnes det over 1000 grotter, enkelte opptil to kilometer lange. Her kan du bli med til Gullgrotta, som er den eneste i sitt slag i verden. Veggene har flere steder et gullignende belegg, som ingen har funnet maken til noe annet sted, og grotta er en av de mest unike i arktisk del av verden. Turen tar rundt fem timer. I grotta Aunhola, en tur på to timer, finnes det bevis for minst fem istider. Er det adrenalin som frister, bør du prøve Davidsjå – her tar du deg med hodet først ned i normalt vannfylte grotterom, eller Brennmarkgrotta, der du får testet deg selv gjennom svært trange passasjer i tre grotteetasjer. I Velfjord-grottene finnes også Norges lengste kjente dryppstein på 102 centimeter.

DIAMANT-TAK

Øyfjellgrotta i Mosjøen er cirka 500 meter lang, og turen på vel én time tar deg både gjennom bratte partier, over vann og inn i “Storsalen”. Her kan du skue stalaktitter som har brukt tusenvis av år på å strekke seg ned mot deg fra grottetaket. Vanndråper lager et “diamant-tak” i grotta, som funkler når du vender hodelykta opp i taket. Det anbefales å ha med guider i Øyfjellgrotta, da det er fort gjort å gå feil. Turen kan tas av de fleste (den yngste har vært fem år og eldstemann i syttiåra), selv om den kan være noe utfordrende i enkelte partier.

GROTTE-JAZZ

Setergrotta i Mo i Rana har dramatiske berghaller, marmor­ganger og en underjordisk elv. Cirka 300 meter inni grotta finner du en naturlig jettegryte, som er så diger at den blant annet blir brukt til å arrangere konserter, kulturarrangementer og bedriftshappeninger – med servering! Hvert år arrangeres det jazzkonsert i denne svære hallen. Sist fikk 125 personer oppleve begivenheten. Turen i grotta tar cirka to timer og beskrives som en sportslig, men ikke særlig utfordrende tur, der du får prøvd deg på litt lett klatring og smyging i enkelte trangere partier. Turen passer for alle; de har hatt deltakere fra åtte til 75 år. 

INNVENDIG ISBRE

Svarthamarhola ved Fauske er faktisk en av de største grottene i Skandinavia. Ikke nok med det; den er også en av få grotter i Europa som har innvendig isbre. Grotta er stor og “luftig”, derfor trenger man ikke være særlig eventyrlysten for å få en god opplevelse. Du kan velge en enkel rute uten de store utfordringene, eller en litt mer krevende der du må krype og rappellere litt. Faktisk velger rundt halvparten av deltakerne dette. Ruten kan altså legges opp etter deltakernes ønsker og ferdigheter. Grotten har også Nordens største naturlige fjellhall.

GUIDING I 100 ÅR

Grønligrotta i Mo i Rana er Nordens eneste opplyste turistgrotte og en populær grotte som besøkes av 4-5000 personer hvert år. Grotta strekker seg hele 4200 meter inn i fjellet, men selve grotteturen går bare noen hundre meter inn; en rute som har både trapper, bruer og rekkverk. Altså en familie­vennlig grotte for alle aldersgrupper. Underveis får man oppleve flere jettegryter, en underjordisk bekk, dryppstein og en foss. Det har vært guiding i denne grotta i over 100 år, og turen gjennom tar omtrent én time.

5 underjordiske

1 Bergverksgruvene

Prøv en vandring gjennom bergverkshistorien på Røros i kobbergruvene Nyberget og Olavsgruva som ligger i det som var et av Røros Kobberverks største gruvefelt. Turen går 50 meter ned og 500 meter innover.

2 Dummdalsgrottene

Øverst i Bøverdalen, mot Sognefjellet, er et titalls grotter dannet av elva Dumma. I bunnen av grottegangene renner fossende elver, og enkelte av grottene snor seg i spiral.

3 Gruve 3

En tur i Gruve 3 i Long-yearbyen gir innsikt i livet til en gruvearbeider og du får prøve utstyret arbeiderne brukte. Her står alt utstyr slik det ble forlatt da gruven ble stengt i 1996.

4 Trollkyrkja

På Fræna finnes tre kalkgrotter med underjordiske bekker og fossefall på opptil 14 meter. Hovehulen er ca. 70 m lang og fører inn til en foss som faller ned i en hvit marmorskål. Ingen guiding, men åpent for alle.

5 Løvstadgrotta

Cirka fire timers tur inn i spennende fjellandskap i Beiarn, med kryping, åling, lav gange, enkel klatring og bekker som forseres.

OPPLEV

Velfjord-grottene

Guiding på forespørsel.
guideas.no 

Øyfjellgrotta

Guiding på forespørsel.
naturligehelgeland.no 

Setergrotta

Guiding fra juni til august, ellers på forespørsel.
setergrotta.no

Svarthamarhola

Guiding på forespørsel.
nordlandturselskap.no

Grønligrotta

Guiding fra juni til august, ellers på forespørsel.
gronligrotta.no

Fly til Namsos
Finn billetter