{{percent}}%

På 1980-tallet hadde Bodø to bybakker og 350 aktive alpinister. I dag har de ingen. Det ville kaptein Thomas Eriksen og dugnadsgjengen hans gjøre noe med.

Jeg må jo ha noe å gjøre når jeg ikke er på jobb, ler Thomas.  Sammen med en kompis bestemte den alpininteresserte kapteinen seg for fire år siden for å dra i gang den ene av de gamle skibakkene i Bodø. Han var selv aktiv konkurransealpinist i sin ungdom, og har i voksen alder fortsatt masse skiglede.

– Da den siste bybakken ble lagt ned, og kommunen satset på Vestvatn alpinanlegg, dalte rekrutteringen fort. Kun de mest ivrige kjører 8-9 mil til Misvær flere ganger i uken for at barna skal få stå på ski.

Den første telefonen kunne vært bedre timet. Tre uker før hadde Bodø Energi demontert transformatoren som hadde skaffet strøm til den gamle skibakken.

– Vi har måttet rekonstruere all infrastruktur, forteller Thomas, – lysanlegg, veier, heis.

I dag har de en god dugnadsgjeng på plass. Men det har vært mye arbeid på en liten gruppe. Entusiastene har måttet forholde seg til grunneiere, konsesjoner, reguleringsplaner, politikere og næringsliv. Primus motor Eriksen håper det blir enklere å få skiinteresserte foreldre til å delta når de snart ser de konkrete resultatene. Og det kan bli aktuelt allerede denne vinteren.

– Jeg har god tro på at vi åpner i år – så lenge det kommer natursnø.

Øverst på ønskelisten står nemlig snø-kanon-anlegg. Stabil drift er viktig for alle alpinanlegg, og det er umulig uten snøkanon. Thomas jobber med å stable 3,7 millioner på beina til dette formålet. Det dekker riktignok kun den nederste delen av bakken, men så er det også foreløpig bare der det er heis; en 250 meter lang tauheis. På lang sikt er målet å utvide med skålheis til 700-800 meter
bakkelengde, med det er et stykke frem dit, konstaterer Thomas.

Han trekker frem Bodø kommune som en god og viktig støttespiller i prosjektet, og også Bodø Energi og M3 Anlegg har bidratt med midler og anleggsmaskiner for å få den nye bybakken operativ. Dugnadsgjengen har også fått forhåndsgodkjenning for å kunne søke om tippemidler, så forhåpentligvis kan både en ytterligere heis og flere snøkanoner være en realitet om ikke altfor mange år.

I mellomtiden har Bodø Alpinklubb allerede 100 medlemmer, som står klare den dagen bakken gjenåpner. Og målet er selvsagt at både store og små skikjørere skal strømme til klubben, og gjøre Bodø til den aktive alpinbyen den en gang var.


Thomas Eriksen

Stilling: Kaptein i Widerøe

Alder: 43 år

Bor: Bodø