{{percent}}%

I april i fjor samlet 40 lekne topptur-entusiaster seg i det gamle fiskeværet Ballstad. Nyvinningen Lofoten Split & Topptur Fæst ble en umiddelbar suksess.  Snart er det dags igjen. Pakk ski og fiskelykke og bli med på eventyr.

Bak den fartsfylte aktivitetshelgen står Kristian Bøe og Martin Haglev, som driver eventselskapet Haglev’s World. Kristian og kona Guri Cecilie Jentoft eier og driver stedet der festivalen gjennomføres. De vokste begge opp i Lofoten, og selv om han etter hvert gjorde “søring” av seg, er han fryktelig glad i stedet. Ja, ikke bare fryktelig, men “frøktlig, frøktlig glad”. Hun er datter av femte generasjon væreier i Ballstad.

UNIK OPPLEVELSE

Ideen om en festival med ski og fisking på programmet kom etter at paret bygde feriested på hjemplassen. Og i 2014 ble altså Hattvika Lodge arena for en begivenhet helt utenom det vanlige. Omkranset av rorbuer og fiskehjell, med mektige fjelltopper tett på husveggen og lofottorsken svømmende i fjæresteinene er Ballstad ideell for en langhelg fylt med ekte Lofoten-opplevelser.

I år som i fjor får de førti første som melder seg på anledning til å nyte toppturer med lokalkjente guider, blant andre den kjente frikjøreren Kaj Zackrisson, og fisketurer på ramsalt hav om bord på ekte fiskeskøyte med lokale fiskere som kjentmenn. I tillegg blir det matopplevelser og afterski du sent vil glemme. (Se listingen på slutten av reportasjen for mer detaljer om
arrangementet.)

Lofoten Split & Topptur Fæst kunne nok trukket langt flere folk enn de førti som sikrer seg deltakerbevis, men arrangøren vil heller ha rift om plassene.

– Vi kunne satt opp teltleir og leid rorbuer, men da blir ikke arrangementet det vi vil det skal være, sier Kristian Bøe.


Film/ Video: www.dronenett.com Eier: www.hattvikalodge.no

KAFFETORSK

Men det er heldigvis ikke bare i fire dager i april at Hattvika er sentrum for uforglemmelige opplevelser. Sommer som vinter er Kristian og Guri, sammen med dyktige samarbeidspartnere, vertskap for kollegaer som ønsker en aktiv ramme rundt kick-offs og ledersamlinger, eller vennegjenger som synes at helgen skal dreie seg om noe annet enn Nytt på nytt og Skavlan. Til tross for kort fartstid som opplevelsesverter har paret rukket å ta imot en rekke gjester fra både inn- og utland.

Vinterstid er det puddersnøen som frister de fleste mest, forteller Kristian. For noen grupper er det bare høyest og fortest som gjelder. Men han er litt sta, lofotingen; ingen gjest reiser fra Hattvika uten å ha vært om bord på en sjark! Og belønningen kan bli en opplevelse for livet, sånn som for Split & Topptur Fæstens eldste deltaker på 68 år i fjor. Han dro opp en torsk på 20,1 kilo!

Det var likevel et stykke igjen til hva som på folkemunne kaltes “kaffetorsk”. Under det tradisjonelle lofotfisket pleide væreiere i tidligere tider å premiere fiskerne med ¼ kilo kaffe i tillegg til kiloprisen for alle torsk som veide over 30 kilo. Det var et kjærkomment tilskudd til et ofte knapt husholdningsbudsjett.

FRA HAV TIL HIMMELS

Vil du kombinere båt og ski, tilbyr Hattvika Lodge en helt unik opplevelse. Fra februar til mai kan du og ditt følge bli med seilskuten M/S Ylajali når hun seiler inn i Lofotens alpine bakgård og utforsker fjellheimen i verdens vakreste øyrike. Ferden går fra Hattvikas kai. Om bord på seilbåten er det med en erfaren tindeveileder som viser frem perlene man kun når med båt. 

Når seilbåten kaster anker med jomfruelige fjelltopper innen rekkevidde, låres lettbåten. Lastet med ski, utstyr og forventningsfulle gjester setter den kurs mot foten av fjellet. Derfra starter klatreturen opp. Strabasiøst? Jo da, men verd hver svetteperle og hvert glipptak. Vel på toppen av et av verdens kanskje mest eksotiske fjellområder, er det nesten uvirkelig at den lille prikken langt der nede på havet er en 80 fots seilbåt.

Etter nedfarten har Ylajalis egen kokk dratt hovedingrediensen til dagens lunsj opp av havet, og disker opp med de nydeligste retter om bord.

LOFOTMAT

På Hattvika Lodge er også maten en viktig del av totalopplevelsen. Siden lodgen kun leies ut under ett, uansett hvor mange av de 12 sengeplassene som er i bruk, er det selvsagt mulig å stå for matlagingen selv. Men de fleste velger å leie stedet med proff kokk. Da står frokosten på bordet før avgang på dagens tur, medbrakt nistemat frister etter opp- og nedturer i storslått natur, og det diskes opp med ekte lofotmat når følget vender tilbake fra dagens eventyr.

“Fra februar til mai kan du og ditt følge bli med seilskuten M/S Ylajali når hun seiler inn i Lofotens alpine bakgård og utforsker fjellheimen i verdens vakreste øyrike.”

På menyen finner du blant annet grillet tørrfisk, eller “tørrfesk”, som det heter på disse trakter. Det har en unik fiskearoma, og smaker fantastisk med gulrotstuing, poteter og kanskje litt sprøstekt bacon til. En annen populær gjenganger er “hjellosing” – tørrfisk som ikke er ferdig tørket, har hengt på hjell i tre-fire uker og så vidt begynt fermenteringen. Fiskelukta oser fra hjellene, derav navnet hjellosing. Mer ekte lofotmat enn det, finnes neppe.

ADRENALINKICK I KØ

Sesongen i Hattvika slutter så visst ikke når snøen smelter. Sammen med lokale aktører tilbyr vertskapet en rekke fjell- og sjøbaserte aktiviteter, som stisykling, Enduro, Single Track og Downhill i Lofotfjellene. Med guide, så du får det aller beste utbyttet av opplevelsen. Som å rase fra topp til hav på tre-fire minutter.

Padlere kan la seg trigge av å utforske strømmene som binder den vestlige delen av Lofoten sammen; Nappstraumen,
Sundstraumen og Moskenesstraumen er meget aktive tidevannsstrømmer. Erfarne padlere fristes med en cirka seks timers tur fra Reine til Ballstad, eller omvendt. På denne turen krysses både Sundstraumen og Nappstraumen, og turen blir enda mer begivenhetsrik hvis den kombineres med en eller flere overnattinger i øyriket, samt diverse toppturer. De litt mindre drevne tilbys skreddersydde padleturer med guide mellom utallige holmer og skjær, bukter og viker som ikke er tilgjengelig for landkrabber.

“Og over hele opplevelsen
danser nordlyset vinterstid.”


Fisking, dykking på alle nivåer, snorkling og RIB-safari er også aktiviteter som mange ønsker å prøve når de er på besøk. Surfing på den etter hvert smått verdensberømte Unstad-
stranda er også en populær aktivitet for mange av Hattvika Lodge sine gjester. Der har de brett og drakter for utleie, og arrangerer kurs på de fleste ferdighetsnivåer. Her holdes også den internasjonale surfekonkurransen Lofoten Open hver høst. Adrenalinkickene står formelig i kø.

HISTORIEN KALLER

En kort halvtime unna Hattvika finner du Lofotr Vikingmuseum. Det bærer bud om at møter, rådslagning, ritualer, feiringer og alliansebygging var like viktig for tusen år siden som i dag. De arkeologiske funnene på Borg vitner om handelsrelasjoner med Europa og en høvdinggård med høy status.

Det restaurerte fiskeværet Nusfjord, med sine historiske bygninger, små gallerier og hyggelige spisesteder, er bare noen minutter unna kaikanten med båt. Eller en times tid på landeveien, hvis det er å foretrekke.

Og over hele opplevelsen danser nordlyset vinterstid mens midnattssola lyser opp sommermånedene. Og skulle disse naturfenomenene glimre med sitt fravær, og vær og vind vise seg fra en litt røffere side, har det også sin sjarm. Lokal-
befolkningen fleiper med at du sommerstid kan oppleve alle fire årstidene i løpet av et par timer. 

Er du klar for eventyr?

Lofoten Split & Topptur Fæst

Årlig arrangement med base i Ballstad, der Hattvika Lodge inviterer vinterentusiaster fra inn- og utland til en fantastisk langhelg fylt med toppturer, fisketurer, matopplevelser, afterski og god Lofoten-stemning.
Påmelding til årets arrangement må skje innen 20. februar!
Begrenset antall plasser.
lstf.info

Bo

Hattvika Lodge tilbyr kost og losji på bryggekanten i Ballstad. Lodgen leies kun ut under ett til firmaer, vennegjenger eller storfamilier. Fyll opp med inntil 12 personer. Proff kokk følger med, hvis ønskelig. I samarbeid med en rekke aktører tilbyr Hattvika Lodge opplevelser som toppturer, havfiske, kajakk, dykking, surfing, ski fra båt med mer. Kontakt Hattvika Lodge direkte eller et av eventselskapene under for å skreddersy et opplegg som passer for deg og din gruppe. Har dere behov for flere rom, kan Hattvika Lodge formidle overnatting i nærliggende rorbuanlegg.
hattvikalodge.no
haglevsworld.no
arrcom.no
jcpnordic.com
momentnorway.no
alpene.no

OPPLEVELSER

Ski fra båt

Om bord på M/S Ylajali seiler dere inn i Lofotens alpine bakgård og utforsker fjellheimen i verdens vakreste øyrike. Ferden går fra Hattvikas kai. Om bord på seilbåten er det med en erfaren tindeveileder som guider dere opp og ned fjellsidene man kun når med båt.
lofotenhorizon.no

undefined
 

Kajakk

Ut i Lofoten har kajakkutleie og guider, og arrangerer også kurs på ulike ferdighetsnivåer.
facebook.com/utilofoten

Sykkel

Sommerstid er sykkel et foretrukket fremkomstmiddel. Reine Adventure og treningsstudioet Trivsel på Leknes leier ut sykler.
reineadventure.no
trivsel.as

undefined

Surfing

Den internasjonalt anerkjente surfestranden Unstad er kort vei unna. Her holdes kurs og de har utleie av alt utstyr. Her arrangeres også den internasjonale surfekonkurransen Lofoten Open hver høst.
unstadarcticsurf.com

Dykking

Dykking, snorkling og RIB-safari kan avtales med Lofoten Diving.
lofoten-diving.no

Vikinger

Et besøk på Lofotr Vikingmuseum er en interessant opplevelse. Frister det å ro vikingskip, finnes det også muligheter for det.
lofotr.no

OG ELLERS

 

undefined

Fiskelykke

Det kan bli mange og store fisk på kroken under et opphold på Hattvika Lodge. Og selvsagt hjelper de deg med å sende
fangsten hjem i solide iskasser.
Mer informasjon om Lofoten finner du på
nordnorge.com
lofoten.info

Fly til Leknes
Finn billetter