{{percent}}%

Etter noen timer på feller i motbakke har den brede ryggen blitt til en smal egg. Vi har nådd målet vårt 2100 meter over havet, og kan se frem til 1200 høydemeter med gnistrende skikjøring ned til leiebilen. Mot øst har vi Skagastølsryggen og “Storen” tett på oss, i sørvest monumentale Ringstind og Austabotntind. Rett vest ligger Sogndal, hvor vi har basen vår for en langhelg på jakt etter Norges beste snø.

Saft- og studentbygda Sogndal er omkranset av flotte fjell. TV-seriene “Fjellfolk” og “Oppdrag Sognefjorden” har lenge pirret nysgjerrigheten hos naturglade nordmenn. Og nå begynner det virkelig å skje store ting vinterstid.
Sogndal som skibygd har lenge vært velkjent blant entusiaster for toppturmuligheter og heisbasert offpiste i Sogn Skisenter og Sogndal Skisenter. Denne vinteren ligger alt til rette for enda bedre skiopplevelser. For mens det kom til én ny heis i fjor, skal to nye heiser settes i drift denne vinteren. Vi har jukset litt, og besøkt det nye skiterrenget for egen maskin.

SOLOPPGANG I DYP SNØ.

Det er torsdag kveld, og snøfattige Oslo – som vi forlot med et Widerøe-fly for en drøy time siden – er som en annen planet. Når det er sagt; de beskjedne snømengdene som møter oss i Sogndal sentrum får oss til å lure på om vi vil finne den dype snøen vi er ute etter. Men jo lengre inn Sogndalsdalen vi kommer, jo dypere blir snøen. Og når vi nærmer oss overnattingsstedet vårt, passerer vi avkjørselen uten å blunke. Skiltet har snødd ned, og brøytekantene er så høye at vi like gjerne kunne ha kjørt i en tunnel. Det er lett å se for seg at bretungene som geiper ned fra Jostedalsbreen bidrar til mikroklimaet som sikrer mer og luftigere puddersnø her enn de fleste andre steder i landet.

Når vi våkner i leiligheten på Uteplassen dagen etter brer det røde lyset fra soloppgangen seg på toppene rundt oss. Skisporene i nysnøen en fredag morgen på Togga, fjellet nærmest oss, forteller at topptur er mer enn en helgeaktivitet her.

Men vi velger heller heis den første dagen, og da er det fredagsåpne Sogndal Skisenter, også kalt Hodlekve, som gjelder. Fra ryggen som strekker seg mot Blåfjell i forlengelsen av heisen ser vi rett ned på Uteplassen, og hadde det vært helg, kunne vi ha vendt ryggen til anlegget og kjørt helt ned til riksveien. Der kjører nemlig Pudderekspressen skytteltrafikk for å få pudderjegerne tilbake til heisen på lørdager og søndager. Det er denne bratte fjellsiden som for alvor satte Sogndal på kartet for fire år siden, da den kanadiske frikjøringslegenden Mike Douglas lagde en episode til Salomons nett-TV her. Og sammenlignet stedet med verdens pudder-mekka nummer én; Japan. Mattias Fredriksson er en av verdens mest publiserte skifotografer, og han var også med på den turen. I høst hadde han en artikkel i magasinet Fri Flyt om verdens ti beste steder for skogskjøring, og ja, du gjettet riktig: På denne eksklusive listen finner du Hodlekve i Sogndalsdalen, Norge.

NYE HEISER

Og det er nettopp her vi befinner oss. En helt normal fredag er det god plass her, på tross av stedets 15 minutes of fame og utallige studenter med et avslappet forhold til “obligatoriske” forelesninger når snøforholdene er gode. I fjor kom den nye heisen i Rindabotn og åpnet helt nytt terreng. Allerede denne sesongen kommer altså enda en heis, som binder anlegget bedre sammen og gir enklere tilgang til områder man tidligere måtte bruke beina eller feller for å nå. Som om ikke dette var nok, har jevnlige dugnader med motorsag gjort bjørkeskogen vesentlig mer fremkommelig. Derfor fordeler trafikken seg over langt større områder enn for bare to år siden. For oss som er på tur fra Østlandet, er det ikke dagligdags med så mange høydemeter i så god snø. Så pausene blir lange. Men det gjør ingenting, for i dag er det jomfruelig, usporet snø nok til alle.

Når dagene blir lengre i mars og april, er det mange som benytter muligheten til å “jukse” seg til noen ekstra høydemeter og starter ettermiddagsturen til Blåfjell (1397 moh) fra heisen på nærmere 1000 meter over havet. Da går turen tilbake til Uteplassen i vel bevart nordvendt snø, og du kan fint bruke skiene helt tilbake til after-ski’en der på lørdager og søndager.

VINTERFJORDEN

undefined
Skikjøring kan for eksempel kombineres med isklatring.

For vår del er det ikke så lenge til det blir mørkt, så som avslutningstur får de av oss som er heldigst i “Stein, saks, papir” kjøre den berømte turen med småklippene og de bunnløse landingene ned til riksveien. Og han som tapte, får komme og plukke oss opp på vei tilbake til Uteplassen. Der tar vi vår egen, spontane after-ski for å feire skidagen.

I løpet av middagen diskuterer vi mulighetene for morgendagen. Vi har kjøpt Sognapass for å se an hvilket anlegg vi vil bruke dag for dag. Siden været ser så bra ut frister det med topptur en av dagene. Eventuelt i kombinasjon med isgrottevandring i Jostedalen, isklatring eller vinterkajakk på Sognefjorden. Det byr ikke på problemer å fylle opp dagene i dette landskapet.

– Vinterfjorden er det nye og sentrale stikkordet for oss her i Sogn. For kombinasjonen av god vinter og nærheten til fjorden er det ikke mange som slår oss på, sier reiselivsdirektør Ståle Brandshaug.

– Med den urørte naturen kloss inntil, og en så stor tetthet av internasjonale fjellguider, kan både store og små få den ultimate opplevelsen med utgangspunkt i Sogndal. Også vinterstid. Noen vil kanskje gå på truger på Molden med fjorden rundt seg på tre kanter før et besøk i Lustrabadet i Gaupne. Andre vil kanskje starte toppturen i Sogndalsdalen og ende opp i Fjærlandsfjorden med båttransport til hotellet der. Med arrangementer som Fjellsportfestivalen og Camp Sognefjord og aktive entusiaster i alt fra sportsbutikken til overnattingsbedriftene, merker man at alt her dreier seg om friluftsliv.

undefined

TID FOR TOPPTUR

Meteorologene lover oss fortsatt finvær, så på lørdag bestemmer vi oss for å benytte sjansen til storartet skikjøring blant Norges aller høyeste fjell. Til vanlig legger de fleste toppturen til Sogndalsdalen, men vi tar sikte på Vestre Jotunheimen. For Hurrungane er tilgjengelig året rundt med vinterbrøytet startpunkt fra Turtagrø Hotel på 884 meter. Her er de klassiske toppturmålene mange, og til og med høstsesongen kan faktisk by på overraskende fin snø på bre i oktober, før veien over Sognefjellet stenges for vinteren. Sesongen strekker seg langt utover sommeren, og riksvei 55 åpner normalt igjen 1. mai. Det er ikke for ingenting at Fri Flyts toppturfestival High Camp samler 6-700 ivrige sjeler her i mai hvert år.

Kjøreturen fra Sogndal tar en times tid, og er en opplevelse i seg selv. Turen til Nordre Dyrhaugstind (2100 moh) starter rett fra parkeringen ved hotellet og gir oss nærkontakt med flere prominente topper, først og fremst selveste Store Skagastølstind (2405 moh).

Dette er en lang motbakke, så det er om å gjøre å finne rytmen. Og sørge for å spise og drikke nok underveis. For det meste går vi i spor andre har laget i styresnøen, som i noen dypere lommer innimellom vokser til opp på støvelskaftet. Noe av sjarmen med denne turen er at vi på hele turen opp har utsikt til en eller flere av 2000-meterstoppene som omkranser oss. Vi ser Fannaråken med Norges høyest beliggende DNT-hytte, og vi ser Galdhøpiggen og Smørstabbtind i det fjerne. Skagastølsryggen er sammen med Ringstind, Austabotntind og Lauvnosa våre aller nærmeste kompanjonger på denne strålende dagen. Etter en lang tur opp lar vi den smale ryggtraversen til hovedtoppen være, og plukker fellene av skiene for 1200 herlige høydemeter tilbake til bilen. På turen ned er det lett å finne store flater med flytesnø uten spor, og det er den totale lykke å kun høre vindsuset i store, sugende svinger. Vel nede drømmer vi om påsketider med lange dager og et Turtagrø som har åpent, men i dag må vi vente litt med forfriskningene.

DUGNAD FOR FLYT

For å ha tilgang til flere spisesteder og det livlige Studenthuset Meieriet, flytter vi basen til Quality Hotell i Sogndal Sentrum. Badekaret på rommet er en velsignelse for muskulaturen, som er passe stinn etter to intense dager på ski. På nytt blir det en tidlig kveld i forventning om en ny dag med mange svinger.

Søndag morgen er vi blant de første til å parkere på Heggmyrane i Hafslo, hvor styreleder i Sogn Skisenter, Øystein Veum, står klar for å vise oss det nye terrenget. Til oppvarming starter vi med den mest heisnære offpisten.

undefinedSogndal byr også på fantastiske skimuligheter for langrennsentusiaster.

På starten av neste tur står vi på Modvoryggen, med utsikt til både Sognefjorden og Hurrungane. Vi står på endestasjonen for den nye heisen. Øystein leder an med førstespor i det dype teppet med flytesnø som heldigvis har fått ligge i fred for vinden. Og når vi kommer under tregrensen åpenbarer det seg overraskende åpne områder. Også her et resultatet av dagevis med dugnad for å fjerne trær og skaffe mer flyt. I motsatt ende av anlegget, i retning Sogndal, fortsetter vi dagen med en flott offpiste-tur til Hafslo sentrum. Over åpne jorder i bølgende terreng. Og mens Hodlekve har Pudderekspressen, er det Laussnødrosja som står her og venter på å frakte oss tilbake til heisen. Vinterens nykommer Sognaheisen legger til rette for flere slike turer bort fra anlegget, sånn at drosja nå får nye stoppesteder over mot Gaupne.

NY FJELLBY

Som vintersportssted har Sogn ikke vært noen reell konkurrent til sine langt mer etablerte naboer Filefjell, Hemsedal og Myrkdalen/Voss. Det er i endring. Riktignok har du allerede en fullblods by i Sogndal, uten at det gir noen høyfjellfølelse. Men i Hodlekve skal 500 nye hyttetomter være med på å legge grunnlaget for en fjellandsby som på sikt skal få gondol med helårsdrift. Initiativtakerne er de samme som har imponert med fremdriften på sørsiden av Sognefjorden, hvor Myrkdalen på ti år har gått fra å være en beskjeden tallerkenheis i ingenmannsland til å bli en skidestinasjon i seg selv, hvor de sist vinter solgte femti prosent flere heiskort enn sin sagnomsuste nabo Voss. Vi tror den vakre naturen, de fantastiske skiforholdene og de gode snøforholdene i Sogndal vil sikre bygden langt mer enn 15 minutter i rampelyset. Her har pudderjegerne funnet det de leter etter.

OPPLEV

Sogn Skisenter

Heggmyrane, Hafslo
Med sesongens nye heis vokser antallet fallhøydemeter til nærmere 700. Fra før har Heggmyrane landets lengste slepeheis på to kilometer. I tillegg til løyper av varierende vanskelighetsgrad,
er det store områder for offpiste-kjøring. I helgene skysser Laus-
snødrosja dere tilbake til anlegget hvis dere velger å kjøre til Hafslo eller i retning Gaupne.
sognskisenter.no

Sogndal Skisenter

Hodlekve, Sogndalsdalen
Mikroklima sikrer mye kald og tørr snø i Hodlekve. Høydeforskjellen i anlegget er snaut 550 meter. Området står foran en stor hytteutbygging, og fortsatt oppgradering av skisenter og langrennsfasiliteter. Årets nye heis gir enklere adkomst til turen ned til riksveien, som betjenes av Pudderekspressen i helgene. Fra toppen av Rindabotnheisen på 950 meter har man en enklere vei til toppturfjellet Blåfjell (1397 moh).
sogndalskisenter.no

Isklatring

Sportsklatring på is er en frisk og spennende opplevelse. Med sylkvasse stegjern på støvlene og klatreøkser i hendene mestrer du snart loddrette isvegger, og får nyttige ferdigheter for neste brevandring.
norgesguidene.no

Blåisgrottevandring

Etter en kort og enkel tur på ski eller truger kommer du til Nigardsbreen. Under det hvite snøteppet venter et magisk grottelandskap med alle nyansene av blått du kan forestille deg. Turen passer for både store og små. Sesongen går fra november til april, og med guide er du trygg på at sikkerheten er ivaretatt.
fimbuljostedal.no
sognefjord.no

Trugetur

Vi er ikke alle født med ski på beina, men med truger kan alle få en smak av urørt vinternatur. Fjellet Molden mellom Hafslo og Gaupne er populært, og her kan man på en halv dag få en spektakulær opplevelse med fjord på tre kanter og utsikt til flotte fjell i alle retninger.
sogndallodge.no

Kajakkpadling

Vinterpadling er normalt for viderekomne, men med flinke guider og lite vind og sjø i trange fjordarmer, er dette en opplevelse for livet. Sogndal Lodge leier ut kajakker, og har forslag hvis du
vil kombinere med en topptur.
sogndallodge.no

BO

Sogndal Lodge

Populært for overnatting og guiding med utgangspunkt i både fast program og skreddersøm. Kajakkutleie. Kjent fra NRKs “Fjellfolk”.
sogndallodge.no

Quality Hotell Sogndal 

Hotell midt i sentrum. Kjent for god mat i restauranten La Pergola.
qualityhotelsogndal.no

Kjørnes Camping

Moderne hytter i vannkanten like utenfor Sogndal i retning Kaupanger og flyplassen.
kjornes.no

Gaupnetunet

Delvis nyoppusset hotell i Gaupne, nær Sogn Skisenter og Jostedalen.
gaupnetunet.no

Uteplassen

Leiligheter og hytter i Sogndalsdalen. Har after-ski og konserter i helgene. Base for flere guidede turer. Nær Sogndal Skisenter Hodlekve.
ute-plassen.com

Fjærland Fjordstove Hotell

Særpreget hotell i vannkanten. Samarbeider med Bre og Fjell om toppturer som inkluderer båtturer, blant annet som en del av “Sogndalsdalen rundt på fem dager”.
fjaerlandhotell.no

GUIDER

Norgesguidene

Arrangerer turer og kurs for ski og klatring i området rundt Sogndal og Vestre Jotunheimen. Også egne jentearrangementer.
norgesguidene.no

Fimbul Jostedal

Lokalt guidefirma for ski og klatring basert i Jostedalen. Har turer og kurs i området, inkludert blåisgrottevandring vinterstid.
fimbuljostedal.no

Bre og Fjell

Basert i Sogndal med internasjonale fjellguider, tilbyr Bre og Fjell alt fra kurs i skred, toppturer og isklatring, til dagsturer og lengre turer som Sogndalsdalen rundt på 80 kilometer og 4500 høydemeter. Inkludert båthenting og stopp i Fjærland.
breogfjell.no

Sogndal Lodge

I tillegg til overnatting i sentrum, tilbyr Sogndal Lodge guidede turer og kurs. Også med
kajakkpadling året rundt.
sogndallodge.no

Fly til Sogndal
Finn billetter