{{percent}}%

Nordlyset er blitt en sentral del av vinterturismen i Nord-Norge. Tim og Siggi Sommer tok turen fra Stuttgart til Lofoten, der de campet på en strand i ti dager i håp om å få et glimt av det storslåtte fenomenet.


Kvalvika i Flakstad kommune i Lofoten er en avsidesliggende bukt, en bratt og kronglete time fra allfarvei. Om sommeren; en kritthvit strand lyssatt av ei sol som aldri helt tar kvelden. Vinterstid; en værhard og vakker avkrok med direkte utsikt til storhavet. Kun fiskebåter ses i horisonten, og bare det havet ­skyller på land minner deg på at du ikke er alene i verden. Her har Tim Sommer og faren Siggi slått opp teltet.

– Vi så stranda i en dokumentarfilm, og syntes det var utrolig vakkert. Vi bare måtte komme hit, sier sytten år gamle Tim.

undefined
Siggy og Tim Sommer fra Stuttgart er erfarne utendørsfolk. 

STORMLY

De eventyrlystne tyskerne valgte en forblåst dag å starte turen på. Idet de landet på Gardermoen med fly fra Tyskland har stormen “Kyrre” akkurat begynt å vise tenner. I Lofoten rives tak, fiskehjeller og trær overende. Siggi og Tim må vente en dag på å komme seg videre fra Bodø.

– På tirsdag kom vi oss over til Moskenes i Lofoten, der vi fant veien frem til Kvalvika. Siden da har vi brukt stranda som base, forteller Tim når vi møter far og sønn.

Tim jobber til daglig i en sportsforretning med utendørs­utstyr som spesialitet, og både han og faren er godt utstyrt for lengre ekspedisjoner. Det kommer godt med i norsk vintervær.

– Stormen slo teltet helt flatt, selv om vi hadde satt det opp i ly av en stein. Men nå har vi vært på stranda i fem dager, og har hatt det helt fantastisk. Vi har gått turer rundt omkring på fjellene her. Vi har sanket og tørket ved. Og vi har slappet av.

I Tyskland er det så mye folk og mas hele tiden, så det har vært veldig godt å finne roen her. Jeg har tatt mange flotte fotografier. Og om kveldene har vi hørt på havet som slår inn mot land.

NORDLYS-ØNSKE

I tillegg til å se storslått natur og oppleve stillhet og ro, hadde Tim ett spesielt ønske for oppholdet: Å oppleve nordlyset.

– Jeg har aldri sett det annet enn på bilder og film. I Tyskland er det aldri nordlys. Vi har ventet i flere dager nå. Det har vært overskyet og ruskevær hver dag, så jeg krysser fingrene for at det slår til i kveld, sier han håpefullt.

Med værmelding som lover fullmåne, klar himmel og mer eller mindre vindstille ligger i det minste værforholdene til rette for nordlysobservasjoner når vi møter teltcamperne. Tim og faren er spente, og tar regelmessige turer ut for å se om ikke dette skal bli kvelden.

– Tror du det kommer i kveld? Jeg har så lyst til å se nordlyset mens jeg er her. Det hadde vært utrolig, sier Tim.


Timene går, og Tim forsvinner nok en gang ut i vinternatten. Etter noen minutter høres oppspilte rop fra utsiden. Han er ikke sikker, men er det muligens nordlyset han skimter over havet?

– Kom og se! Kom ut, roper han.

Etter fem kvelder med nesa mot himmelen kan far og sønn ­endelig føre opp nordlyset på lista over tur-erfaringer. Tim er snar med å montere kameraet på stativ, og knipser i vei for å forevige øyeblikket de har ventet på.

– Unglaublich schön, sier Siggi, mens kameraet fester nok et nordlys-øyeblikk til minnebrikken. Minner å ha med hjem fra Lofoten.

AB FAB REKLAME

undefined
Tromsø er et sentrum for nordlysopplevelser.

– Nordlysturismen har alltid vært her, men i liten skala. Kun noen få sjeler har funnet veien nordover. Men for rundt ti år siden var det flere sammenfallende begivenheter som gjorde at reiselivsnæringen begynte å se nærmere på nord­lyset, sier Eirik Bræin Gikling i Farout event & opplevelser, en av aktørene som tilbyr vinterturister både nordlys og andre ­opplevelsespakker som skaper minner for livet. Siden oppstarten i 2007 har de sett en kraftig vekst i tilreisende nordlysfantaster.

Én av hendelsene som banet vei var BBC-programmet “Drømmen om nordlyset”. Med programleder og “Absolutely Fabulous”-legende Joanna Lumleys entusiastiske lovprising av Aurora Borealis fikk Nord-Norge en eventyrlig eksponering overfor millioner av briter.

– Turoperatører i England, blant andre Hurtigruten UK, men også andre store aktører, opplevde en telefonstorm uten like. Jeg tror mange i turistnæringen her i nord fikk en aha-opplevelse. Plutselig skjønte de at dette virkelig var noe å satse på. 

Mange turoperatører tilbyr i dag nordlysopplevelser, men Tromsø er nok den viktigste basen dette sprer seg ut fra, mener Bræin Gikling. Byen ligger sentralt i landsdelen, har flyplass midt i byen, og god tilgang på hoteller og restauranter.

KALD ELSKOV

undefined
Aurora borealis sett fra verdensrommet. Bildet er tatt av crewet på ISS Expedition 29.

– Det er blitt en trend i England, at man heller enn å reise verden rundt, reiser kortere og satser på opplevelse. Via et kort stopp i Oslo er ikke Bodø eller Tromsø mer enn fire timer unna London, så drømmen som Joanna Lumley startet, er ikke langt unna for britene, sier han. 

Og for oss nordmenn er den jo enda nærmere.

Det andre store markedet for nordlysturisme, er Asia. Der har nordlyset en helt egen folklore.

– Asiater mener det betyr lykke å se nordlyset. Spesielt for nygifte par, som aller helst vil elske under åpen himmel. Det skal gi friske og sunne barn. Så vi får ganske mange henvendelser fra par som ønsker å sove ute, så nært opptil elementene som man kan komme, forteller Farout-sjefen.

EKSOTISKE PARTIKLER

Det blå, grønne, gule, røde og oransje lyset vi kaller nordlys er kollisjoner mellom elektriske solpartikler og atmosfæriske gasser, mellom 90 og 180 kilometer over bakken.Professor emeritus i fysikk ved Universitetet i Tromsø og ­professor II ved Universitetssenteret på Svalbard, ­Asgeir Brekke, har studert nordlyset i 50 år. Han kan fortelle at lyset er et resultat av myriader av kollisjoner mellom raske elektriske partikler og gasser i atmosfæren. 


Dette påvirkes av jordas magnetfelt, og partiklene styres inn mot polområdene der de går mer og mer ­sammen. Ved ekvator er de langt fra hverandre, men de samles rundt polene.
Når elektroner og protoner ­kolliderer med de atmosfæriske gassene, tilføres de ekstra energi.

– De ønsker å komme tilbake til likevekt, og den smarte måten de kvitter seg med den overflødige ­energien på, er å utstråle lys. Det er det samme prinsippet som man finner i et lysstoffrør, sier Brekke. For folk i nord, som gjerne ser nordlyset flere ganger hver vinter, er det fort gjort å glemme hvor eksot­isk det egentlig er.


– Jeg tror fascinasjonen ligger i den enorme ­bevegelsen man ser. De store lysflakene som formes og beveger seg over himmelen, som så plutselig forsvinner og kommer tilbake igjen. Å leve ved våre breddegrader er et privilegium, der alle har muligheten til å se nordlyset, og det er det fort gjort å glemme. Det er kanskje en promille av verdens befolkning som ­opplever nordlyset i sin levetid, sier Brekke.


Kanskje dette er vinteren du også skal få se nordlyset der det er som best? Widerøe flyr deg til opplevelsene!

NORDLYS-ARRANGØRER


Farout event & opplevelser

Tromsø-basert turoperatør som tilbyr et bredt spekter av opp­levelser til individuelle reisende, grupper og firmaer på team building. I tillegg til nordlysjakt står hvalsafari, toppturer, havfiske, sledeturer, kiting, jakt, kajakk og mye annet spennende på programmet.
farout.no

Arctic Explorers

Tilbyr 1-, 2- og 3-dagers nordlysturer med utgangspunkt i Tromsø fra midten av september til rundt 10. april. Du bestiller selv fly til Tromsø, men Arctic Explorers hjelper gjerne med hotell. Turene egner seg for enkeltpersoner, par eller grupper inntil åtte personer.
arcticholidays.org

Glød Explorer

GLØD tilbyr skreddersydde naturbaserte, arktiske aktiviteter, opplevelser og ekspedisjoner for enkeltpersoner og grupper, med utgangspunkt i Alta. På ski, til fots, på terrengsykkel eller i kano – med eller uten hjelp av polarhunder som drar slede, pulk eller bærer kløv. Om vinteren jakter de på nordlyset. I likhet med andre arrangører kan de selvfølgelig ikke gi noen nordlysgaranti, men vintersesongen 2012/13 fant de nordlys på 87 % av turene!
glodexplorer.no

Birk Husky

Vil du oppleve en virkelig personlig variant av nordlysjakten, kan Birk Husky i Kirkenes være noe for deg. De har spesialisert seg på turer for individuelle turister og grupper på maks åtte personer. Dette er som å være på privatbesøk hos en hunde- og naturinteressert familie.
birkhusky.no

BO

Tromsø:

Radisson Blu Hotel
Hyggelig hotell med fin utsikt.
radissonblu.no/tromso/

Rica Ishavshotel
Fylkesvinner 2013 i Norges beste hotellfrokost.
rica.no

Alta:

Sorrisniva
Igloohotellet åpner dørene igjen 6. januar 2015.
sorrisniva.no

Rica Hotel Alta
Sentralt og moderne hotell.
rica.no

Kirkenes:

Kirkenes Snowhotel
20. desember åpner snøhotellet for niende gang.
kirkenessnowhotel.com

Rica Arctic Hotel
I grenseland mellom øst og vest møtes norsk, samisk, finsk og russisk kultur, og over himmelen danser nordlyset.
rica.no

Hurtigruten

Om bord på Hurtigruten kan du kombinere fantastiske nordlys­opplevelser med god mat og vakker natur.
hurtigruten.no

Fly til Tromsø
Finn billetter