{{percent}}%

Bred, vakker og majestetisk deler Namsen Nord-Trøndelag diagonalt, fra nasjonalparker og fjellbygder i nordøst til trønderrockens hovedstad Namsos.

Nord-Trøndelag er et fylke der en på noen fredfylte dager kan oppleve alt fra et værhardt kystlandskap, langstrakte, frodige flatbygder til noen av landets flotteste nasjonalparker i fjellandskapet mot Sverige. Alt samlet innen noen timers kjøring rundt livsnerven Namsen – Namsin i dagligtale.

Når en lander med Widerøe på Namsos lufthavn er det bare et steinkast fra den nedlagte jernbanelinjen, Namsosbanen.

– Persontrafikken på Namsosbanen ble det slutt med allerede i 1986, ti år før de la ned gods­trafikken, forteller Kjell M. Kaldahl ved Namsos Camping. Men fortsatt er det mulig for turister å oppleve Namsosbanen i tett kontakt med naturen langs skinnegangen. Enten de ønsker en tur inn mot Namsos sentrum (4 km) eller opp mot Skage (12 km), står 12 knallrøde dresiner klare rett ved campingen.

– Her er det bare å pakke nistekurven, ta med slekt og venner og tråkke i vei og nyte naturen, stillheten og de historiske omgivelsene på nedlagte jernbanestrekninger i den nordligste av Norges seks dresinbaner. Stigningen oppover Namsen mot Skage er kun på 12 meter, så turen passer for alle aldersgrupper.

SPRELSK VILLAKS

Namsen er elva hvor alle får fisk, og hvor alle varianter av laksefiske kan praktiseres. Harlingfiske (dorgefiske nedstrøms), fluefiske fra båt, tradisjonelt flue- og slukfiske fra land, markfiske, for å nevne det meste. Dronningen blant lakseelver er en av Norges fremste fiskeelver med stabil vannføring som sikrer godt fiske gjennom hele sesongen. I gode år trekkes 30 tonn sprelsk villaks opp av elva mellom Rock City og Fiskumfoss i Grong. Overhalla Hotel disponerer noen av de beste valdene i nedre del av vassdraget, alt fra typiske båtvald til fluefiske fra land. Noen er best på lav vannstand og noen for middels eller høy vannstand. Det er alltid et perfekt vald for dagens fiske.

“I dag er det bare puben Kardinal i Stavanger som har større utvalg av ølsorter fra inn- og utland enn den bortgjemte skjenkestova i Skorovas.”

Deilig laksesuppe eller helstekt gris tilberedt midt blant gjestene langt ute i villmarken er en av Overhalla Hotels spesialiteter. Efri Halfra – gammel­norsk for Øvre Halvdel – er to villmarksstuer der gjestene nyter stillheten, naturen, aktiviteter og utsøkt mat og drikke. Nyt en liten apéritif i baren mens duften av helstekt lam, gris eller rådyr siger inn i villmarksstuene. Dette er Namdalen og villmarken på sitt beste. Her har mang en laks vokst på seg ytterligere kilo og centimeter i løpet av en god natts lakseprat og fiskeskrøner.

419 ØLSORTER

Til Skorovatn, eller Skorovas som det uttales blant de knapt 30 fastboende, kommer folk fra hele landet for å drikke og prate om øl. 419 forskjellige ølsorter har Skjenkestova til Inge Stallvik, i tillegg til hundre akevittmerker, rundt 40 forskjellige maltwhiskytyper og annet flytende smågodt for enhver smak. Hva med en flaske ­Satan Gold, Ugly Duck, Taddy Porter, Konrads Stout fra Lervig i Stavanger eller belgisk Maredsous eller Chimay? En eksotisk skjenkestue langt ute i “hutti­heita”, 450 meter over havet i det tidligere gruve­samfunnet som i sin tid huset nær 500 innbyggere. Tranflasken på bardisken står på samme plass som den gang Stallvik gikk på folkeskolen i de samme ­lokalene og fikk sin tilmålte skje Møllers tran hver skoledag. Tidene har forandret seg siden lokalet ble brukt til både gymsal og sløydsal i ukedagene og som kirkerom i helgene. Innimellom åpningsdagene tar den tidligere stortingsrepresentanten (1985-1993) med seg litt av utvalget av Stout, Pale Ale eller Surøl ut fra dalen på smaksturneer og foredrag om sin lidenskap;. Som nærmeste nabo til tradisjonspuben Lorry i Oslo, fikk han under Oslo-årene smaken på godt øl. I dag er det bare puben Kardinal i Stavanger som har større utvalg av ølsorter fra inn- og utland enn den bortgjemte Skjenkestova i Skorovas.

SULTNE ROVDYR

– Se, pappa! Se! Se! Bjørnen spiser boller og wienerbrød! Ungene er i ekstase når naturformidler Bjørn Henrik Johansen drar godsaker opp av en bøtte under fôringsrunden til rovdyrene i Namsskogan Familiepark. Gammelbjørnen Odin, 18 år og drøyt 350 kilo tung, er scenevant og strekker seg i sin fulle høyde på bakbeina for å rekke opp til go’sakene Bjørn Henrik serverer. I nabohegnet går hans to tvillinger Bjørn og Søss og venter på tur. Selv om regnet høljer ned, har både unger og voksne totalt glemt været. Rovdyrene tar all oppmerksomhet selv om jerven Niilas denne dagen ikke ønsket å komme frem for å spise. Det gjør imidlertid både gaupene Kjersti og Brynhild og de 15 ulvene i parken.

– Vårt mål er å være best i Norge på å formidle kunnskap om rovdyrene våre, sier rovdyransvarlig Kristin Meitz Bru i familieparken. Namsskogan Familiepark er landets nest største dyrepark med rundt 50 000 besøkende årlig. De er også fylkets nest mest besøkte turistattraksjon, bare slått av Stiklestad Kultursentrum.

– Vi er utrolig stolte av at vi på et så lite sted som Namsskogan kommune med bare 920 innbyggere har fått frem en så flott turistattraksjon. Her finner du eksemplarer av landets fire store rovdyr både utenfor og innenfor gjerdene til parken. Med ti helårs ansatte og 40 sommervikarer er vi en hjørnestensbedrift i kommunen, eid og drevet lokalt. På 24 år er det bygd opp en utrolig kompetanse på naturformidling med 30 dyrearter, fra Norges største bjørn, Odin, og en flokk ville ulver til afrikanske dverggeiter som løper rundt i Barnas Dyrepark.

“Er det noen som tør å våkne opp med Norges største bjørn, 15 ville ulver eller en snikende gaupe som nærmeste nabo?”

SKUMLE NABOER

Parken har også en rekke spennende og fartsfylte aktiviteter for å få adrenalinnivået noen hakk opp. Test ut Tøffingtårnet og kast deg ut i en av landets lengste zip-liner, sett saltorekord i Bungee-trampolinen eller prøv den unike Alpinraceren. Eller se det magiske rocke­teateret om heksa fra Børgefjell, Rebella Hex, i familieparkens nye storstue Rebellas Hule, et sam­arbeidsprosjekt med Nord-Trøndelags Teater.

Er det noen som tør å våkne opp med Norges største bjørn, 15 ville ulver eller en snikende gaupe som nærmeste nabo? Når alle gjester og ansatte har dratt hjem for kvelden, kan de som ønsker det tilbringe natten innenfor parkens gjerder. Fem gammer med vedovn og reinskinn på gulvet tilbyr denne unike opplevelsen i Rovdyrcampen. Fem meter fra rovdyrsikre gjerder sover du trygt og godt på reinskinn vegg-i-vegg med rovdyrene. Her blir vekkerklokken byttet ut med ulvehyl og bjørneknurring. Hvorfor “danse med ulver” når man kan snorke med bjørner? Unikt og eksotisk.

AFTER-FISHING

Kloss ved E6, under en gedigen jernbanebro i stål og jern – for øvrig tegnet av en av Alexandre Gustave Eiffels assistenter – ligger Namdalens mest sjarmerende vertshus-tun. En oase av en ladestasjon for slitne laksefiskeres batterier. Her henger en modell av verdens største bevarte laks på 41 kilo som inspirasjonskilde for dagens fiskere. Den ble funnet død to kilometer lenger opp i elva i 1935, trolig drept av en minst like stor rusk som hadde bitt av ryggen på lakse­kjempen, forteller verten på Namsentunet, Jan Ivar Moe. Dette er stedet for å senke skuldrene og kose seg. Gangavstand fra sengen til elvebredden er maks ti meter. Her er alt en storfisker, eller kommende storfisker, kan drømme om. Lokal, kortreist mat som laks, elg eller lam står på menyen. Stedet har 17 soverom og 42 sengeplasser, to badstuer og to boblebad. Og selvsagt en egen “skrytarstu” for after-fishing-aktiviteter i eller utenfor boblebadet.

Namsentunet har fire valdsoner i Elvenes Dronning: Fiskumfoss, Øvre- og Nedre Mediå og Foss­land. Åtte kilometer med noen av de beste fiskeplassene mellom Namsos og elvens kilder. I tillegg byr de på jakt på bever, rådyr, elg, and og skogsfugl. Menyen over aktiviteter for hele familien er også en omfattende smørbrødliste.

– Nå planlegger vi en vandringsrute i fjellet tvers over elva fra tunet. Turen skal avsluttes med zip-lining på en vaier fra fjellveggen til strandbredden utenfor Namsentunet, en luftetur som garantert vil gi et adrenalinkick av de sjeldne, forteller Moen.

LURINGEN PEDER

– Forrige uke hadde vi tre av våre faste dansker på besøk. I løpet av en uke trakk de opp 119 kilo laks i størrelse tre til 13 kilo. Nå i slutten av juni er det mest smålaks i elva på våre vald, men rett utenfor anlegget, på motsatt side, står en rugg på om lag 15 kilo. Det er laksen Peder som regjerer i hølen. For tre år siden ble det tatt en storing på 20,7 kilo der, forteller Moen, mens vi ved selvsyn får se en enorm laksespore piske opp vannet nettopp der han ­pekte ut at Peder skal stå. Men selv med fisker og roer i vannet; storlaksen Peder lar seg ikke lure av en kunstig flue eller to. Han vil bare ha fred og ro under steinen sin før han drar videre oppover Namsen for å friste og lure nye fiskere.

NATUROPPLEVELSER LANGS NAMSEN

BO

Namsentunet

En oase for både veifarende og fiskere.
namsentunet.no

Namsskogan Familiepark

Overnatt i lavvo i Rovdyrcampen, fem meter fra ulveflokken eller luskende bjørner.
familieparken.no

Overhalla Hotel

Hotellet har tilgang på gode laksevald både for fiske fra båt og land.
overhalla-hotel.no

Hytter

Statskog er Norges største hytte­utleier av rimelige, rustikke hytter i utmark og villmark. Mange av hyttene er i Nord-Trøndelag.
statskog.no/hytter/

Rica Rock City Hotel

I Namsos finner du verdens eneste trønderrockhotell.
rica.no

SPISE

Namsentunet 

Kortreist, lokal mat som elg, laks og lam, alt tilberedt fra bunnen.
namsentunet.no

Namsskogan Familiepark 

Store porsjoner norsk husmannskost for store og små.
familieparken.no

Efri Halfa, Overhalla Villmarks­stuer 

Helstekt gris eller hjemmelaget laksesuppe midt i villmarken.
overhalla-hotel.no

OPPLEV

Rock City

Norsk ressurssenter for pop og rock, og opplevelsessenter for trønderrock.
rockcity.no

Skjenkestova i Skorovatn

Kjent for sine 419 forskjellige ølsorter.
skorovasmat.no

Namsskogan Familiepark

Møt Norges fire store rovdyr ­ansikt til ansikt. En rekke aktiv­iteter for store og små. Teater­forestilling om Rebella Hex.
familieparken.no

Namsen Laksakvarium

Besøk Fiskumfoss med laks­akvarium og verdens lengste laksetrapp. Her traff vi en vill oter som ville stjele laks i laksetrappa! Flott utsikt nedover vassdraget fra toppen av dammen.
namsenlaksakvarium.no

Namsosbanen

Kjør med dresin på den nedlagte Namsosbanen. Dette er Norges nordligste dresinutleie.
dresin.no

Fly til Namsos
Finn billetter