{{percent}}%

Plutselig er de der. 100-150 meter fra båten, en lydløs arme av to meter høye ryggfinner skjærer overflaten i horisonten. Geysirer av varm pust bryter stillheten i den kalde vinterluften. Den livlige småpraten har stilnet, dykkerne om bord i ribben står stille, preget av situasjonens alvor stirrer de andektige på de enorme dyrene som stadig kommer nærmere.

Go, go go! Signalet for å hoppe uti er gitt, men ingen viser antydning til å ville hoppe. I stedet ser dykkerne på hverandre som om vi sier “Virkelig? Skal vi hoppe uti her?”.

Go, go, go! Signalet blir gjentatt og jeg hopper ut bak den første modige dykkeren og kikker storøyd ned i det blåsvarte vannet under meg. Ingenting!

Jeg kikker opp av vannet, og der, kanskje bare ti meter unna, ser jeg en ryggfinne med stø kurs rett mot meg…

“Naturen disker opp med enkelte store begivenheter som aldri slutter å begeistre oss mennesker.”

DEN STORE MIGRASJONEN

Naturen disker opp med enkelte store begivenheter som aldri slutter å ­begeistre oss mennesker. Som gnuenes vandring over Serengeti og de årlige fugletrekkene, for å nevne et par. Den store vandringen av norsk vårgytende sild er også en slik begivenhet. Vesentlig mindre kjent, men på ingen måte mindre fantastisk. Og fenomenet skjer like utenfor vår egen kyst.

Hvert år i september/oktober samler silda seg utenfor Nord-Norge for å overvintre. Med på ­lasset følger enorme mengder spekkhoggere, knølhval og finnhval. Her beiter hvalene på den feite silda til sildestimene i januar så smått begynner vandringen sin sørover til gyte­områdene utenfor Mørekysten. Det er bare den største og sterkeste silda som når helt frem til Mørekysten, og mye sild gyter derfor også utenfor Nordland. Gytingen skjer i månedsskifte februar/mars før silda så vandrer ut i Norskehavet for å beite på plankton.

ET HAV I FORANDRING

Det har ikke alltid vært slik. Sildas vandringsmønster de seneste årene har gjort at dykkingen og mulighetene for å dykke med hval har endret seg mye. På 1990- og første halvdel av 2000-tallet overvintret silda inne i Vestfjorden og inne i Tysfjord. Dette førte til at spekkhoggerne kom inn i fjorden i oktober for så å for­svinne ut og sørover med silda langs Norskekysten i januar. Det var mye dykking med spekkhoggere i ­Tysfjord i disse årene, men på slutten av 2000-­tallet skulle alt endre seg. Sildepopulasjonen ble bare større og større, og begynte å overvintre utenfor Vesterålen i stedet for å trekke inn i Tysfjorden. 

Med silda ­forsvant også spekkhoggerne, og hvalturismen i Tysfjord har måttet gjøre store logistiske endringer for å kunne tilby hvalsafari til gjestene sine.

I 2009/2010 kjørte derfor MS “Sula” ut i ­havet for å sjekke mulighetene for å finne silda og hvalene på vandringen sørover. Med godt resultat, skulle det vise seg. Å være mobil ettersom som silda vandret var en stor fordel, samtidig som været på det åpne havet ble en større utfordring enn hva det hadde vært inne i Tysfjord.

Nå som silda begynte å oppholde seg mer ute i havet under overvintringen, begynte så smått også andre hvaler å dukke opp. Både finnhval og knølhval har de seneste årene dukket opp i stadig større antall, og man antar nå at om lag 600 spekkhoggere, 400 knølhvaler og kanskje så mange som 100 finnhvaler finnes i området fra Tromsø til Vesterålen hver vinter.

NÆRKONTAKT

Adrenalinet durer gjennom kroppen. Jeg stikker hodet tilbake under vann og der, ut av den blåsvarte tåken, kommer den umiskjennelige rette ryggfinnen til syne. Den overlater ingen tvil; en stor spekkhoggerhann er på vei rett mot meg. Jeg holder kameraet opp mot dykkermasken, søkeren gir falsk trygghet der den fylles av et slankt, hydrodynamisk perfekt vesen. Jeg kjenner trykkbølgen idet spekkhoggeren passerer på det som føltes som en armlengdes avstand, for nært til å ta bilde.

Fremdeles skjelven kikker jeg opp fra kamerasøkeren og ser at hvalen ­begynner å sirkle rundt meg. Øyet hans stirrer, er det et øyeblikks gjenkjenn­else? Nysgjerrighet, kanskje, eller er det bare jeg som innbiller meg noe?

Etter et par hopp og flere møter blir mine første betenkeligheter og “angst” erstattet med beundring, nysgjerrighet – og pur glede. Jeg blir mer avslappet og kan ta hele opplevelsen innover meg; hvordan de beveger seg, den ustans­elige småpratingen deres og hvordan de snur buken mot meg for å ta meg i nærmere øyesyn.

KARUSELLEN

Er du heldig, kan du oppleve det som omtales som karuselljakt. Det skjer når spekkhoggerne gjeter en ball av sild opp mot overflaten, for så å meie til silda med halen slik at den slåes i svime. Spekkhoggerne plukker ­deretter hver enkelt sild, biter av hodet og svelger resten. En og annen gang, om man er riktig heldig, kommer kanskje også en knølhval eller finnhval deisende gjennom sildballen med munnen på vid gap.

Go, go, go! Der ser jeg nok en ryggfinne nærme seg…

Tre ulike operatører tilbyr deg å oppleve hvalene på nært hold. På hver sin spesielle måte.

Strømsholmen Seasport Center, ombord på MS “Sula”

Her starter dykkingen allerede 1. november når hvalene og MS “Sula” ankommer fjordene rundt Tromsø. Men på grunn av mørke­tida blir det pause i turene mellom 1. desember og 10. januar.  

10. januar starter turene opp igjen med utgangspunkt i Harstad, og når silda begynner å svømme sørover til gyteplassene følger “Sula” etter, slik at du til enhver tid befinner deg der silda og lyset er på sitt beste. Dette er spesielt viktig for fotografer, som alltid er på jakt etter mest mulig lys for å feste disse fantastiske dyrene til minnebrikken.

“Sula” er en all inclusive-pakke og båten er på vannet på let etter hval fra morgen til kveld. MS ”Sula” er derfor også kjent som det beste valget for tv-team og dedikerte undervannsfotografer. Selve dykkingen foregår fra en mindre safaribåt som kan manøvreres tettere innpå dyrene, og letter arbeidet med å få dyk­kerne tilbake opp i båten.

Fordi MS “Sula” er på farten gjennom sesongen, vil man måtte forhøre seg om hvilke havner man kan mønstre på og av i. Andre aktiviteter, for eksempel ved dårlig vær eller om kvelden, vil variere mye ettersom hvilken havn du besøker. “Sula” starter sesongen i Tromsø og avslutter i Ålesund.
stromsholmen.no

Sea Safari Andenes

Sea Safari starter opp med daglige avganger cirka 15. november og holder på til cirka 20. mars. Senteret ligger i havna i Andenes og har en perfekt beliggenhet ut mot storhavet. De benytter seg av hurtiggående ribber til å ta seg raskt frem til der hvalene er. Turene varer i 3-4 timer.

Sea Safari leier ut nødvendig utstyr til fridykking.

Sea Safari tilbyr også andre aktiviteter slik som ørne-, reinsdyr- og elgsafari, i tillegg til andre severdigheter i Andenes, som Hvalsenteret og rakettutskytings­rampen, samt Nordlysobservatoriet. Overnatting kan ordnes via Sea Safari på hotell eller hytter.
andenesseasafari.no

Valhall Opplevelsessenter

Valhall Opplevelsessenter er et skjærgårdshotell med base på Krøttøy utenfor Harstad. De tilbyr hvalsafari i januar og februar med hurtigående ribber ut i Andfjorden. Turene varer vanligvis 3-4 timer.
Valhall tilbyr også en rekke andre aktiviteter, som dykking, havfiske, kajakk og nordlyssafari.
valhall.no

Fly til Andenes
Finn billetter