{{percent}}%

For uinnvidde fremsto skogsområdet på Heimdalsheia i Telemark som ødemark. Men to gründere med lidenskap for sykkel så verdens beste terrengsykkelområde. Nå er Canvas Hotel i ferd med å bli en internasjonal snakkis. 

To kilometer fra nærmeste bilvei ligger campen som best kan sammenlignes med en eksklusiv ­safarileir. Det inntrykket blir ikke mindre av at den første personen du støter på etter å ha parkert leie­bilen, er Desmond Ngoni Utete, kokk og altmulig­mann på campen. Opprinnelig fra Zimbabwe, men siden åpningen høsten 2010 har han byttet ut savanner, sebraer og elefanter med elg, hjort og dype, norske skoger.

Mens Desmond tar hånd om bagasjen, får de som ikke har med egen terrengsykkel utdelt en tohjuling av typen heldempet, solid og kostbar. Og så bærer det innover på skogsstier og blanke svaberg. Det er hundre kilometer med sykkelløype rundt campen, og du kan sykle en uke uten å krysse ditt eget spor. Terrenget er oversiktlig og lett. Du får ikke mye juling av røtter, kampesteiner og andre hindringer som uforvarende dukker opp på stien. Nitti prosent av turløypene går over åpent svaberg av finslipt granitt, det er det som gjør Heimdals­heia så unik.

“Det er hundre kilometer med sykkelløype rundt campen, og du kan sykle en uke uten å krysse ditt eget spor.”

UNIKT TERRENG

Jan Fasting er én av tre eiere av Canvas Hotell. Han kom første gang til stedet som ­ruteansvarlig for TV-programmet “71° Nord”, et program han i sin tid var med å lage konseptet til. Det var i 2006. Han hadde en vag fornemmelse av at stedet kunne være bra. Veldig bra. Ved selvsyn kunne han konstatere at det var en gullgruve.

– Jeg har syklet mye i hele verden, men aldri sett noe liknende. Terrenget her er helt unikt. I tillegg har man bra med tilgang på drikkevann overalt. Sykler du for eksempel i Moab i Utah (en annen favoritt blant fansen), må du ha med deg 5-6 liter vann på en dagstur. Her tar du bare med en drikke­flaske og fyller på fra bekker og tjern underveis.

Jan og kompisen Øyvind Lie hadde i flere år drømt om å starte et kult overnattingssted i et område som egnet seg for stisykling i naturen. ­Etter “gullfunnet” ble grunneieren til Heimdalsheia kontaktet. Han tente på ideen, og er i dag medeier i Canvas Hotel. I tillegg til egne midler, har Innova­sjon Norge og Nissedal kommune også vært med på å realisere guttas drøm.

YTE OG NYTE

Campen har sesong fra 1. mai til 31. oktober. Hit kommer kamerater med felles lidenskap for sykkel, den sporty venninnegjengen som ønsker å prøve noe nytt og spennende, ledelsesgruppen som vil legge styremøtet til et sted med fysisk påfyll og dårlig mobildekning, eller den lille bedriften som ønsket seg et utradisjonelt kick-off.

Enkeltpersoner og par er også velkomne på utvalgte datoer i løpet av sesongen, men de fleste reiser hit som del av en gruppe på åtte personer eller mer.

“Terrenget her er helt unikt. I tillegg har man bra med tilgang på drikkevann overalt.”

– Vår filosofi er at gjestene skal eie opplevelsen fra de setter seg på sykkelsetet, forteller Jan. Noen grupper legger umiddelbart ut på tur, mens ­andre først sykler til campen og installerer seg i de ­mongolske teltene, kalt yurt og med tusen års tradi­sjoner i hjemlandet.

Campen består av 10 yurter beliggende i vann­kanten rundt et lite tjern. Hver yurt er utstyrt med Hästen-senger som koster like mye som terrengsyklene, samt varme dundyner og interiørdetaljer man vanligvis ikke forbinder med “gutta på skauen”.

Litt lenger bort ligger spiseyurten. Der møtes hele gjengen til frokost og middag. Og måltidene er du for øvrig selv med på å tilberede på det store raclettejernet midt på langbordet. Etter først yte, så nyte-prinsippet, som går igjen i livet på campen. Her serveres egg og pannekaker til frokost, mens skogens egne råvarer står på menyer til lunsj og middag. Lunsj blir ofte tilberedt over bål ute på tur.

INTIMKONSERT

Det er fullt mulig å tilbringe en dag eller tre på Canvas Hotel uten å bli støl i rumpa av sykkelsetet. Terrenget innbyr også til flotte turer til fots, og campen har fiskerett til to småvann i nærheten, der ørreten biter hyppig. Får Jan og ­Øyvind litt tid på seg, kan de tilby yoga på bryggen, villmarksmassasje og matkurs. For ikke å snakke om musikalsk innslag i verdensklasse. Gitaristen Keith Austin fra supergruppa Dr. Hook forelsket seg i en dame fra Åmli under en konsert, og kom seg aldri hjem til Texas. Nå bor han “rett nedi gata”, og holder gjerne intimkonserter med roots, rock og blues for campens gjester.

HIMMELRIKE

Men det er ikke til å komme fra at Canvas Hotel er mest for de på to hjul. Proff trenger du derimot ikke være. Sykkelguiden, som er med på alle turer, tilpasser tempo og vanskelighetsgrad til gjestenes ambisjoner og ferdigheter, og byr på kursing underveis ved behov. Du bør imidlertid være i brukbar fysisk form for å ha full glede av oppholdet. Etter to-tre timer på sykkelsetet har du rukket å bli temmelig sliten. Kald, våt og sulten er også ord som kan beskrive tilstanden. Men det er da Canvas Hotel viser seg fra sin beste side. 

undefined

“Her serveres egg og pannekaker til frokost, mens skogens egne råvarer står på menyen til lunsj og middag.”

Det er når du sykler bort til den vedfyrte badstuen, setter fra deg sykkelen, vrenger av de våte klærne og får stukket en kald øl i hånden på vei inn i varmen, at du skjønner hvilket himmelrike på jord du har havnet i. Med ren svette dryppende fra kroppen kan du deretter stupe ut i tjernet nedenfor badstuen, før du tusler bort til bålet og får servert en deilig, hjemmelaget forrett av Desmond.

Kanskje frister det mer å ta solnedgangen i et sinkbadekar på bryggekanten, nippende til et godt glass, mens du kjenner stive muskler smelte i det varme vannet.

Her er det ingen pauser, bare et fortløpende “teaterstykke”, der du og de andre gjestene er skuespillere. Etter middagen trekker dere inn i yurtene, eller blir sittende ute ved bålet – kanskje mens Keith Austin spiller en southern boogie under stjernehimmelen.

VILLMARKSDUSJ

Dagen etter starter med kaffe eller te. Det vil si, hvis du har satt frem koppen på trammen utenfor yurten kvelden før. Yte før nyte-prinsippet igjen. Det gjelder også for morgendusjen. Varmt vann hentes i en hagekanne og blandes med kaldtvann i en bøtte til ønsket temperatur. Deretter er du klar for villmarksdusj før turen går tilbake til sivilisasjonen. Hvis du da ikke er klar for en ny dag på sykkelsetet, med gjørmesprut rundt bena og et stort smil rundt munnen.

Fly til Torp og Sandefjord
Finn billetter